Prostszego przepisu nie znajdziecie. Do upieczenia czekoladowego ciasta potrzebujecie jedynie dwóch składników. I żadnym z nich nie będzie gotowa mieszanka ze sklepu. Przepis polecamy zwłaszcza kuchennym amatorom - obiecujemy, że nie będziecie w stanie niczego tu zepsuć.
Ciasto czekoladowe. Potrzebne są tylko dwa składniki:
- 300 g gorzkiej (lub mlecznej) czekolady
- 4 jajka
Ciasto czekoladowe z dwóch składników. Sposób przygotowania:
- Czekoladę połam na małe kawałki i wstaw na pół minuty do mikrofalówki. Wyjmij na chwilę i znowu wstaw na pół minuty. Powtarzaj, aż cała czekolada się rozpuści.
- Wymieszaj roztopioną czekoladę i odstaw, żeby nieco ostygła
- Rozdziel jajka, białka ubij mikserem na sztywną pianę
- Do rozpuszczonej czekolady dodawaj po jednym żółtku i mieszaj, aż masa będzie jednolita
- Dodawaj małymi partiami pianę z białek, mieszaj delikatnie, żeby ciasto jak najmniej opadło
- Przelej ciasto do natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia foremki
- Wstaw foremkę do rozgrzanego do 160 stopni Celsjusza piekarnika
- Piecz przez 30 minut
- Po upieczeniu wyjmij foremkę z piekarnika i pozwól ciastu stygnąć przez 10 minut, w tym czasie trochę opadnie
I gotowe! Czekoladowe ciasto będzie fantastycznie smakowało z wiśniami lub innymi kwaśnymi owocami, ale tak naprawdę nie potrzebuje żadnego towarzystwa. A brak cukru (poza tym w czekoladzie) oraz mąki sprawia, że nie będziesz mieć po nim większych wyrzutów sumienia.
Wielkanoc 2020 spędzasz w domu z dala od rodziny? Idealnie sprawdzi się w tym czasie przepis na domowy żurek.
Zobacz też: Chałwa - pyszny i zdrowy deser
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.
Zapisz się na nasz specjalny newsletter o koronawirusie.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.