Domowy rosół z makaronem to bardzo prosta w przygotowaniu zupa. Choć, by powstała, musi minąć trochę czasu, to jednak od gotującej go osoby wymaga niewielkiego zaangażowania i nakładu czasu. Jest też sztuczka naszych babć, o której warto pamiętać, by rosół był niepowtarzalny.
Domowy rosół z kurczaka. Potrzebne składniki
- 1 - 1,5 kg mięsa z kurczaka. Mogą to być skrzydełka, udka lub tzw. porcja rosołowa
- 2,5 l wody
- 3 marchewki
- 1/2 pora
- 2 pietruszki - korzenie
- 1 cebula
- sól i pieprz do smaku
Domowy rosół z kurczaka. Sposób przygotowania
- Mięso umyj, podziel na kawałki i przełóż do dużego garnka
- Zalej wodą i zagotuj na małym ogniu
- Warzywa (oprócz cebuli) obierz i dodaj do gotującego się kurczaka. Możesz je pokroić (wtedy szybciej się ugotują, ale stracą swój smak)
- Gdy na powierzchni wywaru pojawią się szumowiny, ściągnij je za pomocą łyżki
- Wywar gotuj na bardzo małym ogniu. Jeśli zacznie wrzeć, rosół będzie mętny
- Cebulę obierz i opal nad ogniem, aż będzie czarna. Wrzuć ją w całości do zupy
- Gotuj rosół na malutkim ogniu przez ok. 1,5 godziny
- Na koniec dopraw solą i pieprzem
- Rosół możesz podawać z ugotowanym wcześniej makaronem
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.