Choć wielu Polaków deklaruje, że w Wielkanoc nie odwiedzi rodziny, na pewno będą przygotowywać tradycyjne posiłki. Dlatego przepis na domowy żurek szczególnie polecamy. Być może to nie najprostsze w przygotowaniu danie, ale wysiłek z pewnością się opłaci.
Domowy żurek. Potrzebne składniki
- 1,5 l bulionu lub wody
- 4 liście laurowe
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 400 g kiełbasy białej surowej
- 150 g boczku wędzonego
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 3-4 ziemniaki
- 1 koncentrat żuru
- 1-2 łyżki chrzanu
- 125 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki oleju roślinnego
- sól, pieprz czarny
- jajka na twardo do podania
Domowy żurek. Sposób przygotowania
- Białą kiełbasę nakłuj widelcem i parz w wywarze lub wodzie z liśćmi laurowymi, zielem angielskim oraz odkrojoną skórą z boczku. Nie gotuj zbyt "burzliwie"
- Po 20 minutach wyjmij kiełbasę i odłóż ją do wystudzenia
- Na patelni rozgrzej olej, podsmaż boczek pokrojony w kostkę
- Dodaj cebulę pokrojoną w kostkę
- Pod koniec smażenia dodaj posiekany czosnek oraz majeranek i smaż jeszcze 1 minutę na małym ogniu
- Ostudzoną kiełbasę pokrój w plastry
- Do gotującego się wywaru dodaj podsmażoną zawartość patelni, pokrojoną kiełbasę oraz ziemniaki pokrojone w kostkę
- Po około 15 minutach (kiedy ziemniaki zmiękną) dodaj cały słoik koncentratu zakwasu, chrzan i śmietankę.
- Podawaj z jajkiem ugotowanym na twardo.
Szukasz więcej przepisów przydatnych do przygotowania tradycyjnych wielkanocnych posiłków? Polecamy przepis na domowy majonez.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.