Ten prosty przepis na kotlety schabowe będzie w stanie zrobić każdy. Choć efekt jest powalający, w przepisie nie ma nic trudnego. Kluczowe są dwie kwestie: sposób przyprawienia kotletów i tłuszcz, na którym będą smażone. Sposób znany w wielu domach w swoich programach rozpropagowała Magda Gessler.
Przepis na kotlety schabowe. Potrzebne składniki
- 100 ml mleka
- 2 cebule
- schab pokrojony w 2-cm plastry (najlepiej z kością)
- 1 jajko
- bułka tarta do panierowania
- smalec do smażenia - to najlepszy tłuszcz do smażenia kotletów, możesz go zastąpić olejem, ale to zmieni smak dania
Przepis na kotlety schabowe. Sposób przygotowania
- Kotlety dokładnie rozbij, cebulę pokrój w piórka
- Włóż mięso i cebulę do miski i zalej mlekiem. Marynuj tak przynajmniej przez 4 godziny
- Kotlety przypraw solą i pieprzem
- Jajko roztrzep w miseczce i również delikatnie przypraw solą i pieprzem
- Panieruj kotlety najpierw obtaczając je w jajku, później dokładnie w bułce tartej
- Smaż na rozgrzanym smalcu. Tłuszczu na patelni powinno być sporo
- Gdy będą złociste z obu stron, zdejmij kotlety z patelni
Do klasycznego niedzielnego obiadu brakuje już tylko rosołu. Przepis na pyszny domowy rosół znajdziesz tutaj.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.
Dziękujemy za Twoją ocenę!
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Które z określeń najlepiej opisują artykuł: