Przepis na kotlety de volaille wbrew pozorom nie jest taki trudny w przygotowaniu. Ich zrobienie zajmuje co prawda trochę więcej czasu, ale na pewno efekty to wynagrodzą.
Przepis na kotlety de volaille. Potrzebne składniki
- 4 piersi z kurczaka
- 150g masła
- 3 łyżki natki pietruszki
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 jajka
- 1 szklanka bułki tartej
- olej lub oliwa do smażenia
Przepis na kotlety de volaille. Sposób przygotowania
- Piersi przekrój wzdłuż, ale nie do końca - mają mieć kształt kieszonki
- Rozbij mięso, ale nie za cienko i dopraw solą i pieprzem
- Miękkie masło wymieszaj z posiekaną natką pietruszki
- Przy pomocy folii spożywczej uformuj z masła cienki wałek i włóż do zamrażarki
- Zamrożone masło ułóż na filecie i dokładnie zawiń mięso
- Roladkę obtocz w mące, następnie w roztrzepanym jajku
- Następnie panieruj w bułce tartej i smaż przez około 10 minut w głębokim, rozgrzanym tłuszczu tak, by kotlet był złocisty z każdej strony
Masz ochotę na deser? Polecamy przepis na ciasto z 3 składników. Bez mleka i masła. Fani Nutelli je pokochają.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.