Do przygotowania potrzebujemy:
600 ml bulionu
1 posiekana natka pietruszki
4-5 posiekanych drobno cebul
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka papryki (słodkiej)
1,5 łyżeczki pieprzu ziołowego
50g rodzynek
50g płatków migdałowych
sól, pieprz do smaku
olej do smażenia
DIP:
4 łyżki majonezu
2 łyżki śmietany
starta skórka z limonki
1 ząbek czosnku
Jak to zrobić?
Kuskus zalewamy bulionem i odstawiamy, aż napęcznieje. Cebulę z czosnkiem dusimy na małym ogniu do zeszklenia. Dodajemy połowę mięsa i chwilę podsmażamy. Wrzucamy pietruszkę, przyprawy, migdały, rodzynki i smażymy 10 min. Następnie odstawiamy do wystudzenia. Łączymy wszystkie składniki sosu. Kuskus mielimy z pozostałym mięsem. Formujemy kulki o średnicy około 3-4 cm. Na środku robimy wgłębienie, napełniamy farszem. Zasklepiamy i formujemy nadając im kształt szyszki. Smacznego!
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.