Przygotowując potrawę pamiętaj o wszystkich skadnikach. Ich lista do krótkich nie należy, ale przygotowanie pasztetu jest bardzo proste i nie wymaga wiele czasu. Całkiem prawdopodobne, że pasztet tak ci zasmakuje, iż postanowisz przygotować go znowu. Za drugim razem na pewno pójdzie ci jeszcze sprawniej i szybciej.
Składniki:
2 bulwy selera (1 kg)
1 por (tylko biała część)
1 i 1/2 szklanki szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (3/4 szklanki suchej kaszy)
1 szklanka mielonych orzechów włoskich
100 ml oleju
2 ząbki czosnku
2 cm korzenia imbiru
2 ziarna ziela angielskiego
2 liście laurowe
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
1/2 łyżeczki lubczyku
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
szczypta gałki muszkatałowej
sól
czarny pieprz
Pokrojonego w talarki pora usmaż z przyprawami. Następnie obierz bulwy selera, pokrój je na małe części i podsmaż z porem, aż zrobi się miękki. Dodaj wszystkie pozostałe składniki i dokładnie wyblenduj nie tracąc cierpliwości:)
Masę piecz w prostokątnej formie w temperaturze 180 stopni.
Smacznego!
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.