Odkrojenie spleśniałej części nie wystarczy. Sanepid stanowczo dementuje opinię, jakoby wystarczyło usunąć pleśń, by można było bezpiecznie zjeść produkty spożywcze. Spleśniałe warzywa, owoce, pieczywo etc. trzeba wyrzucić w całości. Usunięcie ze słoika z dżemem puchatej "kołderki" także nie pomoże.
Wyrzucajmy zepsute, spleśniałe produkty! Są rzeczy, na których oszczędzać nie warto - nasze zdrowie! - apeluje sanepid na Facebooku.
Kiedy pojawia się kożuch, jest już za późno. To znak, że reszta produktu, choć nie jesteśmy w stanie tego dostrzec, również jest już zaatakowana pleśnią. Mykotoksyny wytwarzane przez pleśnie są niebezpieczne dla naszego zdrowia. Mogą wywołać alergię lub wysypkę, a także negatywnie wpłynąć na układ pokarmowy i wątrobę.
Szkoda wyrzucać? Sposoby na zapobieganie marnowaniu żywności można poznać m.in. dzięki ogólnopolskiej inicjatywie edukacyjnej "Trzymaj Formę!"..
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.