Rozumiemy, są święta i jest okazja popuścić pasa. Stoły Polaków uginają się pod ciężarem serników, mazurków, makowców i symboli Wielkanocy w czekoladzie. A przeciętne duże wielkanocne jajo z czekolady o wadze 100g ma ponad 500 kalorii. Dwa takie jajka zjedzone jedno, po drugim, to potężna dawka kalorii i cukru. Czy wiecie, co dzieje się w ciele osoby, która pozwoli sobie na taką przyjemność?
Pierwsze trzy rzeczy, których możemy oczekiwać, to mdłości, gwałtowny skok cukru we krwi i wylew trójglicerydów do krwi. To automatycznie podnosi ryzyko chorób układu krążenia - mówi James Collier, brytyjski ekspert ds. żywienia z 25 letnią praktyką w brytyjskiej służbie zdrowia.
Kolejna sprawa to przyrost tkanki tłuszczowej. Według Colliera po takiej dawce czekolady musimy się liczyć z większą wagą o ok. 350 g.
Na tym nie koniec. Według Christine Bailey, dietetyczki z Harley Medical Group, dawka cukru z dwóch jajek siać będzie spustoszenie w ludzkim ciele. Najbardziej widoczny efekt, to wysuszona skóra i opuchlizna na twarzy. To konsekwencja odwodnienia tworzących ją komórek.
Wzrastająca kwasowość skóry czyni ją podatną na wysuszenie i podrażnienia - przekonuje i radzi, by skutki nadmiernej konsumpcji jajek czekoladowych naprawiać posiłkami bogatymi w błonnik i kwasy omega 3.
Widziałeś lub słyszałeś coś ciekawego? Poinformuj nas, nakręć film, zrób zdjęcie i wyślij na redakcjao2@grupawp.pl.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.