Powoduje silne zatrucia i jest rakotwórcza. TVN Meteo ostrzega, że patulina może także wywoływać wrzody układu pokarmowego. Nie wystarczy odkroić zepsutych kawałków, by pozbyć się zagrożenia. Obecność plamek świadczy o tym, że cały owoc jest zainfekowany i niezdatny do spożycia.
Przed zjedzeniem warto dokładnie obejrzeć wszystkie owoce. Toksyny atakują głównie jabłka, ale pojawiają się także na gruszkach, bananach, wiśniach, winogronach, morelach czy ananasach. Patulina może znaleźć się nawet w sokach i w przetworach.
Trucizna powstaje, kiedy jabłko czy gruszka uderzy np. o ziemię. Dookoła stłuczonego miejsca skórka robi się brunatna. Przez to, że toksyna łatwo rozpuszcza się w wodzie, szybko infekuje cały owoc, łącznie z pestkami.
Autor: Paulina Kwiatkowska
Widziałeś lub słyszałeś coś ciekawego? Poinformuj nas, nakręć film, zrób zdjęcie i wyślij na redakcjao2@grupawp.pl.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.