*Nigdy wcześniej nie badano azotanów z warzyw pod tym kątem. *Okazuje się, że buraki, ale także szpinak, jarmuż czy rukola, dzięki obecności dużych ilości tych związków, pomagają nam szybciej dostarczyć energię do mięśni. W czasie badania wyniki sprintów na dystansie 20 m poprawiły się u uczestników o kilka procent. Wydaje się to minimalną różnicą, ale w zawodowym sporcie każdy drobiazg może decydować o złotym medalu.
Zalety można przełożyć na życie codzienne. Nagłe zrywy wymagające energii, takie jak jak podbiegnięcie do autobusu czy wchodzenie po schodach, także okazują się nieco łatwiejsze, gdy w diecie uwzględnimy warzywa bogate w azotany. Szczególnie zyskać mogą osoby starsze, dla których takie czynności mogą stanowić wyzwanie - informuje "Daily Mail".
Widziałeś lub słyszałeś coś ciekawego? Poinformuj nas, nakręć film, zrób zdjęcie i wyślij na redakcjao2@grupawp.pl.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.