Przyjęło się, że warzywa z wrzątku są zdrowe. W przypadku brokułów sprawa wygląda nieco inaczej. Gotowanie powoduje utratę większości wartości odżywczych. To jedno z niewielu warzyw, które są wrażliwe na działanie wysokiej temperatury.
Niszczy to przeciwutleniacze zawarte w tym "zielonym kalafiorze". Jeżeli jakieś zostaną, nie są w stanie skutecznie walczyć z wolnymi rodnikami. Oprócz tego zniszczeniu ulegają m.in. witaminy B i C, w które warzywo obfituje.
Jak zetem przygotowywać brokuły? Dobrze jest je spożywać na surowo np. w postaci koktajli. Jeżeli już chcecie poddać je obróbce termicznej, gotujcie ja na parze, lub wrzućcie na kilka minut do bardzo gorącej wody, ale nie doprowadzajcie do wrzenia.
Warzywo ma szereg właściwości służących naszemu zdrowiu. Dzięki dużej ilości przeciwutleniaczy, pomaga w walce z nowotworami. Jego spożycie zaleca się cukrzykom, osobom z chorobami serca i anemią. Wzmacniają także stawy.
Widziałeś lub słyszałeś coś ciekawego? Poinformuj nas, nakręć film, zrób zdjęcie i wyślij na redakcjao2@grupawp.pl.\