*Ma to związek z podświadomym porównywaniem cukierków do owoców. *Czerwone są najdojrzalsze i najsłodsze, a przez to najsmaczniejsze. Unikamy cierpkiego smaku, dlatego stronimy od kolorów takich jak zielony czy żółty. One są zarezerwowane dla owoców niedojrzałych.
Czerwone słodycze są o 10 proc. słodsze od innych. Tak twierdzą konsumenci, nawet jeśli wcześniej nie próbowali tych łakoci. Co więcej, zasada ta dotyczy wszystkich odcieni czerwieni: od różu, przez karmazyn, kończąc na bordo. Zdaniem prof. Charlesa Spence'a z Uniwersytetu Oksfordzkiego to natura nas tak uwarunkowała i trudno jest to bezwiedne skojarzenie kontrolować.
Dlaczego zatem produkuje się inne kolory słodyczy? Specjaliści od marketingu twierdzą, że ludzie lubią mieć wybór. Poza tym kolorowy miszmasz cukierków po prostu wygląda apetycznie i przyciąga dzieci, które są największymi fanami łakoci.
Widziałeś lub słyszałeś coś ciekawego? Poinformuj nas, nakręć film, zrób zdjęcie i wyślij na redakcjao2@grupawp.pl.