Czerwone mięso ma swoje zalety, ale również poważne wady. Jego częste spożywanie może prowadzić do nowotworów, Alzheimera, chorób serca i cukrzycy. Ponadto, w połączeniu z wieprzowiną i baraniną w naszej diecie zwiększają podatność na wylew, różnego rodzaju infekcje oraz choroby nerek, wątroby i płuc. Ryzyko tych problemów zdrowotnych było o 26 proc. większe u osób jedzących duże ilości mięsa w porównaniu z badanymi, którzy spożywali go najmniej.
Regularne jedzenie białego mięsa może przywrócić zdrowie. W tym samym badaniu naukowcy dowiedli, że częste jedzenie kurczaka i ryb oznacza spadek ryzyka tych chorób o 25 proc. Można więc założyć, że w weekend możemy zjeść steka i burgera, jeżeli w dni powszednie będziemy sięgać po białe mięso.
Wyniki wskazują, że ryzyko śmierci z dziewięciu różnych powodów zwiększa się wraz z częstszym jedzeniem przetworzonego i nieprzetworzonego czerwonego mięsa. Z kolei nieprzetworzone mięso białe zmniejsza to ryzyko. Efekty mięsa na ludzkie zdrowie są najprawdopodobniej wynikiem działania hemu, azotanów i azotynów - czytamy w badaniu.
Badanie objęło 536 tys. osób w wieku 50-71 lat. Zdrowie tych ludzi i dieta były monitorowane w ciągu 16 lat przez amerykańskich naukowców z National Cancer Institute w Maryland. Wyniki opublikowano w "British Medical Journal" - informuje "Daily Mail".
Widziałeś lub słyszałeś coś ciekawego? Poinformuj nas, nakręć film, zrób zdjęcie i wyślij na redakcjao2@grupawp.pl.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.