Jak wszyscy dobrze wiemy, żadne truskawki nie mogą równać się z polskimi. Nadeszła wreszcie ta radosna chwila i możemy już cieszyć się ich smakiem. Jak podać truskawki, żeby nie przyćmić ich delikatnego smaku? Oto przepis na deser, który uzależnia. Uwielbiają go zwłaszcza dzieci.
Przepis na truskawki w karmelu. Potrzebne składniki:
- 60 dag twardych truskawek
- 20 dag cukru kryształu
- 1 pomarańcza
Przepis na truskawki w karmelu. Sposób przygotowania:'
- Truskawki umyj i dokładnie osusz. Nie odrywaj szypułek
- Umyj pomarańczę i wyciśnij z niej sok
- Sok wylej na patelnie, dodaj cukier
- Podgrzewaj na średnim ogniu, aż cukier skarmelizuje się na złoty kolor
- Zmniejsz do minimum ogień pod patelnią
- Truskawki nabijaj na patyczek od strony szypułki, zanurzaj je w karmelu i odłóż na talerz do ostygnięcia
I gotowe! Truskawki tuż po zanurzeniu w karmelu możesz posypać np. sezamem, wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałowymi. Spróbuj innych przepisów na szybkie dania, np. pyszny obiad w 10 minut lub ciastka gotowe w 20 minut.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.