Jedno jajko dziennie zmniejsza ryzyko wylewu o 12 proc. Ponadto nie znaleziono żadnego połączenia między spożywaniem jajek a chorobami układu sercowo-naczyniowego człowieka. To główna przyczyna zgonów na świecie, przez wiele lat kojarzona m.in. z podwyższonym cholesterolem spowodowanym jedzeniem zbyt dużej liczby jaj. To jednak tylko mit.
Jajko to skarbnica zdrowia. Ma antyoksydanty, ogromne pokłady białka, witaminy A i E. Jest także jednym z niewielu źródeł pokarmowych witaminy D. I nie musimy bać się, że jemy ich za dużo. Naukowcy są pewni wyników, które opublikowali w branożwym magazynie "Journal of the American College of Nutrition" - informuje "Daily Mail".
Widziałeś lub słyszałeś coś ciekawego? Poinformuj nas, nakręć film, zrób zdjęcie i wyślij na redakcjao2@grupawp.pl.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.