Przepis na batony raw w stylu Chodakowskiej. Smakołyki Ewy do najtańszych nie należą, ale możesz je zrobić w domu bez większych problemów. Są słodkie i niezwykle sycące, mimo że nie dodasz do nich ani odrobiny cukru.
Przepis na batony w stylu Chodakowskiej. Potrzebne składniki:
- 400g suszonych daktyli bez pestek
- 225g masła orzechowego dowolnego rodzaju (ale 100 proc. orzechów w składzie)
Przepis na batony w stylu Chodakowskiej. Sposób przygotowania:
- Wrzuć do malaksera daktyle i pastę orzechową, wyrabiaj aż składniki dobrze się połączą
- Jeśli uznasz, że masa jest zbyt gęsta, możesz dodać do niej 3-4 łyżki wody
- Foremkę do ciasta wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej masę, dociśnij mocno rękami
- Włóż foremkę na pół godziny do lodówki, żeby masa nieco stężała
- Wyciągnij foremkę i pokrój masę na batony
I gotowe! Przepis możesz modyfikować, dodając np. kakao lub próbując różnych rodzajów masła orzechowego. Polecamy zwłaszcza pastę z kawałkami orzechów arachidowych. Batony trzymane w lodówce można przechowywać przez miesiąc albo i dłużej.
Masz ochotę na ciasto czekoladowe? Z tym przepisem przygotujesz je w mikrofalówce w zaledwie 5 minut.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.
Zapisz się na nasz specjalny newsletter o koronawirusie.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.