Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
oprac. PRC | 

200 zł za obiad nad morzem? Kucharka wyjaśnia, skąd te ceny

264

Ryby stają się rarytasem. Ich ceny, zwłaszcza w smażalniach, szybują. To jednak nie tylko kwestia horrendalnych marż narzucanych przez restauratorów, ale również problem ich dostępności.

Drożyzna nad Bałtykiem. Wyjaśniamy, skąd te ceny
Drożyzna nad Bałtykiem. Wyjaśniamy, skąd te ceny (WP)

Rachunek na 200 zł za obiad z rybą w Juracie, czy 100 zł za zestaw w Niechorzu, ceny na Bałtykiem szaleją - pisze portal Finanse WP, który pokazał rachunki przesłane przez zszokowanych czytelników.

Skąd takie ceny? Jak tłumaczyła pracownica restauracji, lokal zaopatruje się od niemal czterech dekad u zaufanych dostawców, a to ma przełożenie i na jakość, i na ceny. - Mamy ryby, które trafiają bezpośrednio z kutrów, a nie jeżdżą z jednej hurtowni do drugiej - mówi WP Finanse kucharka.

Pracownicy restauracji przyznają,, że trudno się spodziewać, żeby było taniej. W branży się mówi, że "ceny już są z kosmosu", a wszystko wskazuje, że i tak za chwilę będą już tylko miłym wspomnieniem.

A ile kosztuje ryba u przetwórcy? Za zwykły filet z dorsza to zwykle 35-40 zł - wyjaśnia Jerzy Safader, prezes Polskiego Stowarzyszenia Przetwórców Ryb. To oznacza, że marża narzucana przez restauratora może sięgać i 300 proc.

Problemem jest jednak też to, że ryb jest w Bałtyku coraz mniej. Dochodzi do tego, że łowi się też zagrożone gatunki. - To, że jakieś zakazy połowów są przestrzegane, to w dużej mierze fikcja. Dostawy trafiają do nas z ikrą, a to znaczy, że mnóstwo ryb się po prostu nie urodzi - przekonuje pragnący zachować anonimowość jeden pracowników przetwórni.

Zapisz się na nasz specjalny newsletter o koronawirusie

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Wzrost liczby przyjęć do policji w 2024 roku. To koniec problemu waktów?
W Polsce ta ryba trafia na talerze. Inne kraje zakazują sprzedaży
Sojusz PiS z Konfederacją? Zaskakujące wyniki badań
Max Verstappen mistrzem świata Formuły 1. Dokonał tego po raz czwarty
Tak będzie wyglądać McDonald's w 2050 roku? Koreanka pokazała nagranie
Lepiej tego nie rób. Mandat i punkty karne murowane
Niecodzienne sceny w brazylijskim zoo. Wskoczył do stawu z hipopotamami
Europejski kraj ostrzega przed komarami. Przenoszą choroby tropikalne
Julia Szeremeta wraca na ring. Zawalczy o mistrzostwo
Trump wybrał kolejną współpracowniczkę. Ma zostać sekretarzem rolnictwa
Mija 130 lat od przełomowego wynalazku Kazimierza Prószyńskiego
Śmierć policjanta podczas interwencji. Sprawę bada specjalny zespół
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić