Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

25 zł więcej na posiłki w szpitalach. Efekt? Sami spójrzcie

15

Opolskie szpitale przystąpiły do pilotażowego programu NFZ, dzięki czemu otrzymują dodatkowe 25 zł dziennie na posiłki dla pacjenta. W zamian codziennie publikują w sieci zdjęcia posiłków dla pacjentów.

25 zł więcej na posiłki w szpitalach. Efekt? Sami spójrzcie
Opolskie szpitale przystąpiły do pilotażowego programu NFZ, dzięki czemu otrzymują dodatkowe 25 zł dziennie na posiłki dla pacjenta. (ginekologia.opole.pl)

Celem programu pilotażowego "Dobry posiłek w szpitalu" uruchamianego przez NFZ jest zwiększenie dostępności porad żywieniowych w szpitalach oraz wdrożenie optymalnego modelu żywienia świadczeniobiorców w szpitalach.

"Odpowiednie żywienie świadczeniobiorców w szpitalu stanowi integralną część całego procesu leczenia, a właściwa ocena stanu odżywienia i wdrażanie odpowiedniego sposobu żywienia jest istotnym elementem zwiększenia szans chorych na wyzdrowienie, poprawę skuteczności zarówno leczenia zachowawczego, jak i chirurgicznego oraz zmniejszenie ryzyka powikłań i skrócenie czasu gojenia się ran pooperacyjnych" - podkreśla NFZ.

W Opolu wszystkie szpitale przystąpiły do pilotażowego programu NFZ. W ramach programu otrzymują dodatkowe 25 zł dziennie na posiłki dla pacjenta.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Niezwykła akcja policjantów z Poznania. Piloci przewieźli serce

Kliniczne Centrum Ginekologii, Położnictwa i Neonatologii w Opolu serwowało swoim pacjentom w poniedziałek na obiad: barszcz czerwony z ziemniakami, makaron z serem i masłem, mus truskawkowy i kompot.

Z kolei w Szpitalu Wojewódzkim w Opolu była zupa z fasolki szparagowej na wywarze mięsnym, kotlet schabowy smażony, ziemniaki z koperkiem, mizeria i kompot. W USK serwowano: żurek z ziemniakami, kopytka (8 szt.), sos pieczarkowy, buraki z cebulą i kompot.

Natomiast w SP ZOZ MSWiA przy ul. Krakowskiej była: zupa pomidorowa z ryżem, makaron z twarogiem, kompot owocowy z herbatą bez cukru i jabłka prażone.

Posiłki przygotowywane są w oparciu o jadłospis dietetyka na co najmniej 7 dni. Placówki biorące udział w programie zobowiązały się do codziennej publikacji zdjęć przygotowywanych posiłków.

Pacjenci doceniają wysoką jakość posiłków.

- Kiedyś w szpitalach porcje były małe a jedzenie niesmaczne. Teraz porcje jakby większe i wszystko tak smakuje, że nie zostawiam niczego na talerzu. W niedzielę podali rosół, zrazy bite ze schabu z jarzynami a do tego fasolkę szparagową z masłem, ziemniaki i kompot. Zupełnie, jak w dobrym lokalu - mówi jeden z pacjentów oddziału nefrologii USK Opole w rozmowie z "Gazetą Wyborczą".

- Jedzenie bardzo dobre a obiady zawsze podawane na ciepło. W innych szpitalach bywa bardzo różnie, a i zdarzały się placówki, w których wszystko podali na plastikowych talerzach i z plastikowymi sztućcami. Tu nie tylko dobrze gotują, ale i życzliwie podgrzewają posiłek, gdy z powodu badania byłem nieobecny w porze obiadowej - mówi pacjent z Oddziału Chirurgii Naczyniowej USK w Opolu ("GW").

Trwa ładowanie wpisu:facebook
Autor: ESO
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
PiS ogłosi swojego kandydata na prezydenta. Wiadomo już gdzie
Skrajnie osłabiony senior w Gdańsku. Jej reakcja uratowała życie 71-latka
Estonia. Tysiące niewybuchów na poligonie wojsk NATO
Łatwiejszy dostęp do pomocy psychologicznej dla nastolatków? "Zmiany od dawna oczekiwane"
Wywieźli ponad 600 opon. Smutny widok. "Las to nie wulkanizacja"
Groźny wypadek w Piotrkowie. Samochód wjechał w przystanek
Skandaliczna interwencja w Gdańsku. "Nie jestem zwykłym psem"
"Straszna tragedia". Szkoła żegna 14-letnią Natalię
Banan i kawałek taśmy klejącej. Kontrowersyjne dzieło sprzedane za miliony
Lewandowski nigdy nie był tak szczery. Otrzymał ważny telefon
Sukces astronomów. Uchwycili umierającą gwiazdę spoza Drogi Mlecznej
Mieszkają w Polsce, a pracują w Niemczech. Opowiedzieli o zarobkach
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić