Katarzyna Bosacka regularnie funduje obserwatorom dawkę wiedzy z zakresu zdrowia. Dokładnie analizuje składy, porównuje ceny i poleca "mniejsze zło" lub najlepszą z możliwych opcji. Tym razem Bosacka demaskuje lody słynnych marek.
Dziennikarka przeanalizowała składy popularnych lodów. Do wnikliwego badania wybrała smak waniliowy. Pod lupę trafiło sześć najsłynniejszych marek dostępnych na polskim rynku.
Powoli zaczyna się sezon na lody. Niestety czasy loda na patyku za 30 groszy, a nawet 2 zł minęły (chyba bezpowrotnie). Ale cieszmy się tym co mamy. A mamy całe morze różnych smaków lodów, kształtów i... składów - pisze Katarzyna Bosacka.
Na dwóch grafikach Katarzyna Bosacka umieściła składy sześciu produktów. - Co z nich wynika? - zapytała tajemniczo. Nie jest dobrze. Okazało się, że w większości przypadków znajduje się "odtworzone odtłuszczone mleko", czyli to zagęszczone, do którego dodaje się odpowiednią ilość wody.
Oprócz tego, w letnich przysmakach nie brakuje syropu glukozowo-fruktozowego, sztucznych aromatów czy stabilizatorów. "(...) zazwyczaj jest to mączka chleba świętojańskiego i guma guar. Nie są substancje szkodliwe, ale wcale nie są obowiązkową pozycją w składzie. Ich zadaniem jest nadanie lodom kremowej konsystencji" - wyjaśnia dziennikarka.
Czytaj także: Bosacka pokazała cenę truskawek. Internauci zaskoczeni
Bosacka zachęca do robienia domowych lodów. Zdaniem gwiazdy, przepisów na zimne desery jest mnóstwo. Jeśli jednak ktoś woli te sklepowe, dziennikarka poleca zwrócić uwagę, że często im droższe lody, tym ich skład jest dużo lepszy.
Oczywiście loda zjadamy głównie dla smaku i przyjemności, skład ma tu mniejsze znaczenie, ale warto wiedzieć co się je - dodaje Katarzyna Bosacka.