Obecnie notujemy jedne z najwyższych cen na rodzimym rynku w czasie żniw. Jak informuje portal wiadomościhandlowe.pl, jest to główny powód, dla którego ceny pieczywa na półkach sklepowych są coraz wyższe.
Chleb coraz droższy. Rosną ceny za zboże
Ze wzrostem cen wiązały się również wydatki, które umożliwiły pracę w reżimie sanitarny, osób zatrudnionych na produkcji. W czasie najsurowszych obostrzeń i najwyższych liczb osób zakażonych, wiele zakładów musiało czasowo wstrzymywać pracę, ze względu na rozprzestrzenianie się choroby COVID-19.
Dodatkowo, branża musiała zmagać się z brakami w surowcach, rosnącymi kosztami transportu oraz podwyżką cen za prąd.
Jak zaznacza portal, koszt produkcji energii ma istotne znaczenie w produkcji mąk, w branży piekarskiej oraz makaronowej. Dodatkowo, ceny za chleba rosną, bo drożeją opakowania. Ceny tektur z recyklingu wzrosły o 33 proc., a folii o 100 proc.
Natomiast stretch i folia termokurczliwa zdrożały o ponad połowę. Na tym jednak nie koniec, bo drewniane palety zdrożały o 30 proc., a producenci przewidują, że na tym się nie skończy. Ceny małych worków foliowych i worków wzrosły maksymalnie o 7 proc.
Kolejnym czynnikiem rosnących cen za chleb są wyższe płace minimalne dla pracowników w ostatnich latach. Przekłada się to na wzrost funduszy płac, w których coraz większe wartości pieniędzy przeznaczane są dla osób zatrudnionych., np. przy produkcji pieczywa.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.