Polacy robią większe zakupy przed świętami. Po jajka z wolnego wybiegu, swojską kiełbasę i boczek warto wybrać się do lokalnych sprzedawców, których spotkamy na miejskich targowiskach.
Czytaj także: Zacznie się 28 kwietnia. Zapukają do domów Polaków
We Wrocławiu funkcjonuje sześć targowisk na terenach gminnych i pięć na terenach pozagminnych - informuje portal wroclaw.pl. "Gminne są place przy ulicach: Komandorskiej (Radosna), Ptasiej, Legnickiej (Niedźwiedzia), Lotniczej (koło Astry), Żmigrodzkiej (Broniewskiego), Skoczylasa (w Leśnicy - obecnie nieczynne) i Grochowej (Ryneczek Jemiołowa)" - przypomina portal.
Mieszkańcy Wrocławia chętnie kupują żywność na lokalnych ryneczkach.
Małe targowiska mają swój klimat, którego brakuje dużym sklepom. Czuję się lepiej w takim miejscu. To miłe, gdy sprzedawca kojarzy mnie z twarzy. Przed Wielkanocą na pewno też zrobię tu większą część zakupów - mówi pan Łukasz, który mieszka w sąsiedztwie Targowiska Niedźwiedzia (cyt. portal wroclaw.pl)
Czytaj także: 533,30 zł z ZUS. Prawie nikt o tym nie wie
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Lokalni przedsiębiorcy wielu swoich klientów znają od lat.
Na targowisko przychodzą stali klienci, którzy wiedzą, że dostaną u nas produkty lepszej jakości niż w dużych sieciówkach - zaznacza pani Kinga, sprzedawczyni ze stoiska z warzywami i owocami na Ryneczku Jemiołowa w rozmowie z wyżej wymienionym portalem.
Czytaj także: 500 plus po nowemu? PiS zapowiada "mocne uderzenie"
Dziennikarze portalu wroclaw.pl wybrali się na jeden z targów w okolicy. Oto jakich cen należy się spodziewać w dobie rekordowej inflacji.
Za kilogram boczku tradycyjnego zapłacimy 66,99 zł. Biała surowa kiełbasa kosztuje 44,99 zł. Jajka kosztują nawet 2 zł za sztukę, przepiórcze jajko kosztuje nawet 4 zł za sztukę, a jaja gęsie 9,50 zł za sztukę.
Ziemniaki polskie kupimy po 3 zł za kilogram, a ziemniaki młode za 8,50 zł za kg. Główka czosnku kosztuje 3,5 zł. Ogórek gruntowy polski w cenie 39 zł za kg. Pomidory malinowe od 26 zł za kg.