Ruszają zbiory truskawek uprawianych w szklarniach. Na największy wysyp tego owocu jeszcze chwilę poczekamy, niemniej polskie truskawki już pojawiają się w sklepach.
W Polsce truskawki owocują od początku kwietnia do końca listopada. Najwięcej uprawia się ich w Wielkopolsce, pod Kaliszem.
Chcemy, aby więcej ludzi dowiedziało się, że w Polsce mamy truskawkę już wczesną wiosną. Chcemy, aby coraz więcej ludzi jej próbowało i doceniło walory - mówią Wiesława i Zenon Janiak, pionierzy uprawy w szklarniach, cytowani przez portal "Sady Ogrody".
Sklepowe półki pełne są zagranicznych truskawek, zbieranych m.in. w Hiszpanii. Producenci zachęcają jednak do wybierania polskich, bo są znacznie bardziej świeże niż owoce, które trzeba transportować.
Jak rozpoznać polską truskawkę?
Owoce trudno rozpoznać po samym wyglądzie. Można to jednak zrobić, czytając etykiety i oznaczenia na opakowaniach. Zgodnie z obowiązującymi przepisami, sprzedawca musi umieścić na nich informację o tym, gdzie owoce zostały zebrane.
Sezon na truskawki rozpoczyna się także w Niemczech, ale z powodu wiosennych przymrozków plony raczej nie będą udane. Mrozy ograniczyły też dostawy owoców z Włoch. Zbiory udały się za to w Hiszpanii, gdzie szczyt sezonu na truskawki właśnie minął.