Drożyzna nie ma litości dla portfeli Polek i Polaków. Wysokie ceny żywności coraz częściej odbijają się na tym, co wkładają do sklepowych wózków. Inflacja powoduje drastyczne wzrosty cen nawet najbardziej podstawowych produktów. Drożeje masło, mleko, olej, jaja czy pieczywo. Konsumenci przykładają coraz większą wagę do planowania zakupów i szukania oszczędności i promocji.
Czytaj także: Dino naprawdę to robi. Te ceny zwalają z nóg
Aż 89 proc. gospodarstw domowych w Polsce musi oszczędzać, podaje "Rzeczpospolita" cytując wyniki badania firmy GfK. Zakupy ubrań czy butów, jedzenie w restauracjach i inne rozrywki poza domem to coraz częściej atrakcje luksusowe dla Polaków. Co trzeci dom musi ciąć wydatki w sklepach spożywczych. Polacy nie kupują kawy, sypanej herbaty, starają się unikać również alkoholu, a nawet masła. Cena słynnego smarowidła zwala z nóg!
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Drożyzna w polskich sklepach. Cena masła zwala z nóg
Choć sklepy kuszą promocjami na podstawowe produkty, ceny wciąż są bardzo wysokie. Na liście produktów, które bardzo podrożały jest m.in. masło. Jego cena zwala z nóg! W niektórych sklepach sięga nawet 10 zł za 200 g.
W sklepie sieci Groszek zlokalizowanym w małej miejscowości w woj. lubelskim, cena masła wahała się od 7,99 zł (masło ekstra 82 proc. tłuszczu, firma Kanka, 200 g), aż do 9,95 zł (masło polskie 82 proc. tłuszczu, firma Mlekovita, 200 g). Normą jest jednak cena powyżej 8 zł za kostkę. Z reguły na sklepowej półce możemy znaleźć smarowidło za 8,99 zł lub 9,49 zł. Szczegóły widać na poniższych zdjęciach.
Dla porównania, w sieci sklepów Lidl masło jest nieco tańsze. Na początku listopada za kostkę masła Mlekovita trzeba było zapłacić 8,47 zł. W porównaniu do franczyzy to różnica w cenie o prawie 1,50 zł. Masło ekstra z firmy Pilos jest jednym z tańszych i jego koszt to 6,99 zł za 200 g. Uwagę zwraca też Łaciate, które w Groszku kosztowało 9,49 zł, a w Lidlu złotówkę taniej, 8,49 zł.
Dietetycy zachęcają, by mimo wysokich cen, nie rezygnować z zakupu masła. Jest ono bardzo ważne dla naszego zdrowia, oczywiście w odpowiednich ilościach. Uznawane jest za najzdrowszy tłuszcz w postaci stałej w przeciwieństwie do margaryny, która jest bardzo szkodliwa. Jeśli chcemy oszczędzić na słynnym smarowidle, lepiej sięgnijmy po pasty jajeczne, rybne lub z fasoli.