Szalenie niepokojące wieści dla miłośników czekolady. - Producent kakao Hershey zwraca uwagę, że wzrosty ceny kakao na światowych rynkach są bezprecedensowe - donosi serwis euronews.com.
W tej publikacji pojawia się też informacja, że konsumenci już niebawem mogą doświadczyć wyższych cen na sklepowych półkach. "Super Express" tymczasem zauważa, że krzewy kakaowca są ekstremalnie wrażliwe na wszelkie wahania klimatyczne, przede wszystkim ocieplenie.
W warunkach wyższych temperatur i niższej wilgotności powietrza, pojawia się dodatkowe ryzyko wystąpienia chorób roślin. Krzewy kakaowca nie są roślinami jednorocznymi jak pszenica. Z tego powodu zniszczone uprawy nie mogą być łatwo odtworzone. Wygląda na to, że rosnące ceny czekolady, są jedną z konsekwencji ocieplania klimatu - dodaje "SE".
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Euronews.com spostrzega, że ceny ziaren kakaowca uległy znacznej podwyżce na przestrzeni ostatniego roku. Sporym problemem jest też to, że znacząco drożeje cukier.
Czekolada będzie kosmicznie droga?
Od 1 października 2023 roku do 4 lutego 2024 roku dostawy ziaren z Wybrzeża Kości Słoniowej spadły o blisko 40 proc. Podobnych spadków w zbliżonym okresie doświadczyła również Ghana.
Czołowi producenci ziaren kakaowca, a więc Ghana i Wybrzeże Kości Słoniowej, zmagają się obecnie z plagą chorób na plantacjach. Jeżeli nie uda się z tym wygrać, to czekolada stanie się naprawdę droga.
A skąd jeszcze czerpane są ziarna kakaowca? Na światowe rynki trafiają one też z Nigerii oraz Kamerunu. Ale te dwa pierwsze kraje są monopolistami na rynku.