Magda Gessler jest jedną z najsłynniejszych polskich restauratorek. Swą twarzą firmuje kilka lokali gastronomicznych, między innymi U Fukiera, AleGlorię, a także cukiernię Słodki Słony, którą współtworzy razem z córką Larą. Cukiernia od kilku lat oferuje klientom ciasta świąteczne.
Droższe ciasta i mniej pozycji
Restauratorka często jest krytykowana za przesadnie wysokie ceny na swoje desery w "Słodki i Słony". Za mały kawałek ciasta trzeba czasami zapłacić aż 25 złotych, co według niektórych jest ceną kosmiczną.
Tym razem na stronie cukierni pojawiło się świąteczne menu. Jak podaje portal Plotek, wynika z niego, że pozycji na liście jest mniej, a desery są droższe. W ubiegłorocznej ofercie mogliśmy znaleźć: babę drożdżową, placek drożdżowy, strudel malinowy, sernik świąteczny, piernik świąteczny, roladę sezamowo-chałwową, piernik, a także kilka tortów.
Aż o 45 proc. droższy sernik
W tym roku baba drożdżowa kosztuje o 10 zł więcej, czyli o 20 proc. - wcześniej 0,7 kg ciasta można było kupić za 50 zł, a w tym roku - za 60 zł. Podobnie jest w przypadku strudla malinowego.
Sporo zdrożał sernik. O ile rok temu kilogram sernika kosztował 65 zł, to w tym roku aż 80 zł zapłacimy za 0,85 kg. Oznacza to, że ciasto jest droższe aż o 45 proc. W tym roku więcej zapłacimy również za makowiec i piernik. Prawie 20 proc. droższy jest makowiec, za to niemal 15 proc. więcej trzeba zapłacić za piernik - podaje Plotek.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.