Każda osoba, której organizm nie toleruje glutenu, uważnie studiuje składy kupowanych produktów, by stosować się do diety. Ewentualnie kupuje produkty oznaczone jako "bezglutenowe". Tych ostatnich w efekcie rosnącej świadomości i zapotrzebowania jest coraz więcej.
W tym kontekście wyjątkowo pechowa wydaje się wpadka firmy Denver Food z Redy. Jak poinformował GIS, w wyniku kontroli w partii E040619 bezglutenowej mąki owsianej znaleziono gluten w stężeniu przekraczającym dopuszczalną normę.
"W próbkach produktu zbadanych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność glutenu na poziomie 32,14 ± 4,95 mg/kg. Zgodnie z Rozporządzeniem wykonawczym Komisji (UE) nr 828/2014 „sformułowanie >>bezglutenowy<< można stosować wyłącznie, jeśli dana żywność w postaci sprzedawanej konsumentowi końcowemu zawiera nie więcej niż 20 mg/kg glutenu”. Spożycie produktu przez osoby uczulone na gluten może wywołać reakcję alergenną" – czytamy w ostrzeżeniu GIS.
Producent zobowiązał się wycofać zakwestionowaną mąkę z rynku. Mowa o 400 kg produktu w partiach o numerach: 300519, 040619, 140619, 250619 (opakowania po 400 g) oraz: 00519, 040619, 070619, 100619, 110619, 250619 (opakowania po 800 g). Jeśli przed numerem pojawi się litera "E" lub "A", będzie to produkt z przekroczonym stężeniem glutenu.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl