Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Groźne konserwanty na cytrusach. Powodują choroby

28

Uwaga! Szkodliwa substancja - imazalil - znajduje się na mandarynkach, pomarańczach i innych cytrusach. Sklepy mają obowiązek o tym informować, ale najczęściej robią to "drobnym druczkiem". Tymczasem wystarczy zjeść 2-3 sztuki dziennie, by przekroczyć limity i zwiększyć ryzyko zachorowania na raka.

Groźne konserwanty na cytrusach. Powodują choroby
Na mandarynkach, pomarańczach i innych cytrusach znajduje się szkodliwa substancja – imazalil (WP, Agata Wołoszyn)

Transport cytrusów jest skomplikowany. By mogły przetrwać wiele dni, a do tego po wyjęciu z kontenerów wyglądały atrakcyjnie w sklepie, traktuje się je konserwantami. Przedłużają one przydatność do spożycia owoców i poprawiają ich wygląd.

Pan Marek na zakupach w jednej z sieci handlowych zaobserwował, że przy mandarynkach sprzedawanych luzem widnieje informacja: "zastosowano imazalil". Na dodatek, napisana taką samą czcionką, jak główny napis "mandarynki". Rzadko kiedy taka informacja jest napisana w tak czytelny sposób. Zwykle umieszczana jest na skrzynkach "drobnym druczkiem". Czym w takim razie jest imazalil?

To środek grzybobójczy, który zapobiega pleśnieniu owoców. Ta substancja znajduje się na ich skórce – nie w miąższu, ale czasami sami jesteśmy w stanie przenieść ją - w trakcie obierania - do środka pomarańczy, mandarynek czy banana i zjeść. A nasze zdrowie może na tym ucierpieć.

Zobacz także: Znana sieć restauracji na krawędzi. "Kilka tygodni"

Imazalil jest szkodliwym konserwantem, jeżeli przekroczymy jego dzienną dawkę, dopuszczalną do spożycia. W Unii Europejskiej określany jest jako niebezpieczny dla zdrowia i środowiska. Agencja Ochrony Środowiska USA (EPA) klasyfikuje go jako środek prawdopodobnie wywołujący raka.

Ta substancja ma udowodnione negatywne działanie na organizm ludzki. Oskarża się ją o uszkadzanie układu nerwowego, rozrodczego i powstawanie nowotworów - komentuje prof. dr hab. Ewa Rembiałkowska, prezes Stowarzyszenia Forum Rolnictwa Ekologicznego im. M. Górnego.

Nie musimy jeść kilku kilogramów owoców, żeby "wprowadzić" szkodliwe konserwanty do naszego organizmu. Wystarczą nawet niewielkie ilości. Okazuje się, że dla ważącego 20 kg dziecka zjedzenie już nawet 2 pomarańczy pokrytych tym konserwantem może oznaczać ryzyko przekroczenia dziennej normy spożycia. W przypadku dorosłego będą to mniej więcej 3 pomarańcze.

Dlatego tak ważne jest mycie owoców cytrusowych przed spożyciem, nawet jeżeli obieramy je ze skórki. Inne popularne konserwanty stosowane w przypadku owoców cytrusowych to tiabendazol czy orto-fenylofenolan sodu. Przekroczenie ich dziennych, dozwolonych dawek również może być szkodliwe dla naszego zdrowia.

Autor: OPM
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Nietypowy widok w lesie. "Natura potrafi zaskakiwać"
Dwie rosyjskie rafinerie bez ropy? Skuteczny atak Ukrainy
Myje się dwa razy w tygodniu. "Mam obawy, że brzydko pachnę"
Robert Karaś będzie reprezentować azjatycki kraj. "Zrobię to z dumą"
Wjechał na oblodzone jezioro. Auto utknęło na środku
Poruszające sceny. Tak dzieci pożegnały zamordowanego księdza
Pierwsze takie nagranie przelotu Falcona 9. "Potrafi nieźle huknąć"
"Klucz do skutecznej obrony". Mówi, co powinna robić Polska
Nagi mężczyzna w masce zaczepia kobiety. "Wyglądał jak obłąkany"
Rosjanin błagał o litość. Pokazali nagranie w sieci
Wyniki Lotto 21.02.2025 – losowania Euro Jackpot, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Nie żyje dwóch młodych strażaków. To kolejna tragedia w regionie
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić