Grzybiarze zacierają ręce wypatrując deszczu, a fani aromatycznych sosów czy pysznej jajecznicy z kurkami nerwowo rozglądają się po targowiskach śledząc ceny za kilogram grzybów w bieżącym sezonie.
Okazuje się, że te znacząco różnią się w zależności od regionu. Zbieracze ogłaszają się na lokalnych portalach proponując świeżo zebrane okazy i zależnie od województwa proponowane przez nich ceny znacząco się różnią.
Dobrze widać to na przykładzie borowików szlachetnych i popularnego szczególnie o tej porze roku pieprznika jadalnego, czyli po prostu kurki. Okazuje się, że te smaczne, jasnożółte grzyby najtaniej możemy kupić w województwie świętokrzyskim.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Grzybiarze z tamtych terenów oferują swoje zbiory w cenie 35 złotych za kilo. Warunkiem jest jednak zakup proponowanego przez sprzedawcę minimum, jakim są 3 kilogramy grzybów.
Ale ceny są mocno zróżnicowane, inny grzybiarz z tego samego terenu proponuje kilogram pieprznika jadalnego ponad dwa razy drożej, w cenie 75 złotych za kilo. Średnia cena tych grzybów wynosi jednak około 40 złotych. Tyle życzą sobie za nie na Lubelszczyźnie i Podkarpaciu.
Taniej można natomiast dostać borowiki szlachetne w województwie lubelskim. Tamtejsi grzybiarze oferują swoje zbiory już od 25 złotych za kilo. W województwie mazowieckim, grzybiarze oferują też usługę dostarczania grzybów bezpośrednio do klienta pod wskazany adres za dodatkową opłatą.
Sanepid przestrzega jednak przed kupowaniem grzybów z nieznanych źródeł bez atestu.
Czytaj także: Wysyp grzybów. Pani Barbara pokazała zdjęcia z lasu