Döner kebab (termin pochodzi z języka tureckiego) to popularne u naszych zachodnich sąsiadów danie fast food. Jest sycący, smaczny i można go znaleźć niemal na każdym rogu ulicy. Jeszcze do niedawna można było powiedzieć, że kebab ten jest również bardzo tani. Ale wygląda na to, że te czasy bezpowrotnie minęły.
Inflacja nie ominęła lokali z żywnością typu fast food. Właściciele zaczęli podnosić ceny, żeby pokryć rosnące koszty i utrzymać się na powierzchni. W efekcie w niektórych miejscach zamiast trzech euro za kebaba trzeba zapłacić 6 euro lub więcej. Co konkretnie otrzymujemy za taką cenę?
Czytelnik portalu o2.pl wybrał się do lokalu z kebabami w Niemczech i wysłał nam zdjęcia, dzięki którym możemy się przekonać, co w praktyce oznacza ''duży'' kebab i ile trzeba za niego zapłacić.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ile kosztuje kebab w Niemczech?
Pan Mikołaj zdecydował się na dużą porcję i — jak widać na zdjęciu — przygotowujący danie pracownik nie żałował mięsa klientowi. Cena dużego kebaba to 6,5 euro, czyli niespełna 29 zł.
Jak można przeczytać w cenniku, kebab w standardowym rozmiarze jest o 50 centów tańszy. Za wersję wegetariańską trzeba zapłacić 5 euro, a dodatkowy ser to kolejne 50 centów do rachunku.
Ze względu na rosnące ceny prądu, gazu oraz produktów spożywczych, kebaby podrożały również w Polsce. Jeszcze niedawno mały kebab kosztował 11 zł. Teraz trzeba zapłacić o kilka złotych więcej.
Natomiast ceny dużych kebabów zaczynają się od 20 zł, a kończą nawet na ponad 30 zł, a więc możemy stwierdzić, że są porównywalne do tych w Niemczech. Właściciele lokali podkreślają, że podnoszą ceny, żeby przetrwać.