"Fakt" sprawdził ceny w restauracji "U Fukiera" i porównał się z tymi, które obowiązywały jeszcze całkiem niedawno, pod koniec czerwca 2022 roku. Wniosek? Było drogo, jest... bardzo drogo!
Tyle zapłacisz za deser od Magdy Gessler
Za bezę, waniliowe lody i owoce podawane w restauracji Magdy Gessler trzeba obecnie zapłacić aż 59 zł. Pod koniec czerwca zaś cena była niższa o całe 10 zł.
Kolejna propozycja w menu deserowym Magdy Gessler to francuski deser parfait z bezą pistacjową. Obecnie kosztuje on 49 zł, co oznacza wzrost ceny aż o 8 zł. Za kultowy sernik z rodzynkami od Magdy Gessler zapłacimy natomiast 41 zł. Jeszcze w czerwcu cena sernika wynosiła 35 zł, co jednak wtedy również nie było wcale niską ceną za deser.
Ulubiony wakacyjny deser większości osób, czyli puchar lodów z owocami to wydatek rzędu 45 zł. W czerwcu ten sam deser kosztował jeszcze 39 zł. Zaskoczeniem okazała się również cena szarlotki zapieczonej z bezą z cynamonem. Aktualnie zapłacimy za nią - uwaga - aż 39 zł, a więc o 8 zł więcej niż w czerwcu bieżącego roku.
Skąd taki wzrost cen? Z pewnością wpływ ma na to nieustannie rosnąca inflacja, która we wrześniu wyniosła aż 17 proc. Nie bez znaczenia pozostaje również cena cukru, który w porównaniu do zeszłego roku podrożał aż o 100 proc.
Ceny u Magdy Gessler zaskakują nie pierwszy raz
Wysokie ceny w lokalach restauratorki Magdy Gessler zaskakują nas już po raz kolejny. W maju 2022 roku "Fakt" porównał ceny niektórych dań w restauracji "U Fukiera" z ubiegłym rokiem. Wyniki okazało się mocno zaskakujące. Rok temu za schabowego z zasmażaną kapustą trzeba było zapłacić 64 zł. W maju 2022 roku za to samo danie musieliśmy natomiast zapłacić aż 78 złotych. Aktualnie natomiast cena za schabowego z zasmażaną kapustą wynosi 86 zł.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.