Zacznijmy od ziemniaków, czyli jednego z najpopularniejszych produktów spożywczych w kraju. Cenę tego i innych warzyw od rolników przeanalizował portal strefaagro.pl.
Czytaj także: Marchew droższa o 133 procent! Ceny na targu szaleją
Najświeższe ziemniaki kupimy bezpośrednio u rolnika albo umawiając się z nim na dostawę. Polscy farmerzy sprzedają kartofle w zróżnicowanych cenach. Najtaniej jest w województwie świętokrzyskim. Tam młode ziemniaki z wczesnych odmian znajdziemy za 2 złote za kilogram.
Tanio jest również w województwie łódzkim (trochę ponad 2,25 zł za kilogram). W Wielkopolsce z kolei za młodego ziemniaka trzeba zapłacić nawet 4 złote. Cena zależy jednak nie tylko od regionu, ale też odmiany. Przykładowo ziemniak odmiany Irys jest w tym samym województwie, droższy od odmiany Riviera czy Carrera.
Sprzedam ziemniaki młode w odmianie Irys. Kopane na zamówienie. Uprawiane bez nawozów i środków chemicznych na ekologicznym oborniku. Cena za kilogram 3 zł - wskazuje ogłoszenie cytowane przez strefaagro.pl. Różnica między Rivierą i Carrerą to aż złotówka na jednym kilogramie.
Ile kosztują inne uprawy?
Rolnicy oferują różne uprawy, w tym między innymi kapustę, ogórki czy bób. Portal strefaagro.pl wskazuje, że wybór będzie większy i tańszy wraz z dojrzewaniem kolejnych odmian warzyw. Jakie są na ten moment ceny?
Kapusta do kiszenia w województwie łódzkim kosztuje od 1,50 zł. Za kapustę białą modrą w Małopolsce trzeba zapłacić z kolei 5 złotych za kilogram. Jeżeli chcemy kupić bób z polskiego gospodarstwa w Wielkopolsce, to z kolei musimy liczyć się z wydatkiem około 16 złotych za jeden kilogram.
Młoda cebula ze szczypiorem z pola w województwie dolnośląskim kosztuje z kolei 4 złote za zebrany kilogram. Cena czosnku w tym regionie oscyluje w granicach 8 zł/kg.