Od 15 maja możliwe jest działanie gastronomii na powietrzu. W sobotę natomiast pozwolono na przyjmowanie gości wewnątrz lokali. Trzeba tylko pamiętać o przestrzeganiu ograniczeń.
Po otwarciu ogródków weekendy w restauracjach wyglądały bardzo obiecująco, wciąż jednak w ciągu tygodnia ruch nie jest duży, więc przychody nie pokrywają nawet kosztów restauratorów - przekazał w rozmowie z PAP Sławomir Grzyb z Izby Gospodarczej Gastronomii Polski.
Pandemia doprowadziła do upadłości około 15 proc. lokali. Branża gastronomiczna wierzy w to, że najgorsze ma już za sobą i kolejnych zamknięć nie będzie.
Czytaj także: Wielka zmiana. Kaufland będzie czynny w każdą niedzielę!
Restauracje nadal będą upadać?
W trakcie lockdownu restauracje upadały ze względu na brak odpowiedniego wsparcia. Czy po odmrożeniu grono zamkniętych lokalów może się zwiększyć?
Jeśli rząd nie rozszerzy pomocy i nie zwiększy na nią nakładów, do końca roku może zniknąć kolejne 15 proc. restauracji - przewiduje Sławomir Grzyb.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.