Nowe ustalenia Zachodniopomorskiego Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego w Szczecinie mogą załamać miłośników lodów. Wnioski nie są optymistyczne.
Niepokojące wnioski sanepidu. Bakterie w lodach nad morzem
Do badania zachodniopomorski sanepid wytypował 43 lokale serwujące lody z automatu w obleganych turystycznych miejscowościach, głównie nadmorskich. Następnie w ramach wyrywkowych kontroli z 43 partii zimnego przysmaku pobrano 215 próbek.
Dobra wiadomość jest taka, że w lodach nie wykryto bakterii Salmonelli ani Listeria monocytogenes, która odpowiada za większość zatruć pokarmowych na świecie. W aż 90 próbkach znaleziono natomiast podwyższoną ilość bakterii Enterobacteriacae.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak poinformował sanepid, zanieczyszczenie tymi bakteriami świadczy o braku zachowania należytej higieny w procesie produkcji lodów. W sumie norm sanitarnych nie spełniło prawie 42 procent analizowanych próbek.
Jedenastu właścicieli punktów, w których wykryto bakterie, otrzymało zakaz produkcji i sprzedaży lodów. Działalność będą mogli wznowić, dopiero gdy otrzymają prawidłowe wyniki badań. Siedmioro przedsiębiorców poinformowano o konieczności wzmożenia reżimu sanitarnego.
Za zakwestionowane wyniki badań przedsiębiorcy zostaną obciążeni ich kosztami oraz kosztami kontroli sprawdzających - przekazał zachodniopomorski sanepid w komunikacie.
Lody lepiej kupować w sprawdzonych miejscach
Wyniki badań skłaniają do przemyślenia swoich decyzji konsumenckich. Przed zdecydowaniem się na zakupienie lodów z automatu, lepiej dobrze przyjrzeć się lokalowi lub sprawdzić jego opinie. Jeszcze bezpieczniejsze będzie kupowanie lodów naturalnych, gałkowych, w sprawdzonych lodziarniach.
Spożycie produktów, w których znajdują się bakterie Enterobacteriaceae, może bowiem prowadzić do dolegliwości żołądkowo-jelitowych. Na nieprzyjemne objawy szczególnie narażone są osoby osłabione lub cierpiące na schorzenia związane z układem pokarmowym.