W lasach można już znaleźć pierwsze letnie grzyby. Chodzi oczywiście o kurki. Ci, który nie lubią grzybobrania, mogą je nabyć na targowiskach. Wybierając taką opcję, trzeba liczyć się z naprawdę sporym wydatkiem.
Kilogram kosztuje nawet... 100 złotych! Taka cena pojawiła się w Pasażu Zielińskiego we Wrocławiu. To jednak dopiero początek sezonu grzybowego, więc z tygodnia na tydzień powinno być taniej.
Sprzedawcy - jak zauważa money.pl - przekonują, że ceny będą spadać. Trzeba więc wierzyć, że tak właśnie będzie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Drogie są jednak nie tylko kurki. Kilogram importowanych czereśni to wydatek rzędu od 50 do 69 złotych za kilogram!
Czekamy na polskie owoce i cena powinna spaść - powiedział w rozmowie z money.pl jeden ze sprzedawców w Pasażu Zielińskiego
Kilogram truskawek obecnie kosztuje około 19 zł. Za kilogram moreli należy zapłacić około 22 zł. Nieco droższe są natomiast brzoskwinie. Dobrą wiadomością jest niewątpliwie to, że coraz tańsze są pomidory. Ich cena aktualnie waha się od 10 do 15 zł/kg.
Kurki nie będą gorzkie. Musisz o tym wiedzieć
Wracając do tematu grzybów, warto wyjaśnić, w czym tkwi na pyszne kurki.
Podsmaż je na patelni na maśle. Zadbaj o dodatek smażonej cebulki lub przypraw o słodkim posmaku, które zrównoważą gorzki smak. Szukasz sposobu na to, jak pozbyć się goryczy w sosie kurkowym? Możesz wykorzystać wspomniane pomysły lub wzbogacić danie o dodatkową porcję słodkiej śmietany - podkreśla serwis przepisy.pl.
Należy też pamiętać o tym, by przed smażeniem odpowiednio oczyścić grzyby. "Przyda się do tego mała szczoteczka, by wyeliminować wszystkie zabrudzenia, w tym piasek, pył czy resztki igliwia i liści" - podpowiada wspomniany portal.