Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
oprac. Tomasz Sąsiada | 

Marek Jakubiak zrobił whisky. Pierwsza partia ujrzała światło dzienne

20

"Muszę się pochwalić, po 1445 dniach leżakowania wreszcie jest" - napisał na Facebooku Marek Jakubiak i pokazał zdjęcie pierwszego wypustu whisky swojej produkcji. Jakubiak już od dłuższego czasu zapowiadał, że wchodzi na rynek mocnych alkoholi i że chce robić "szkocką". A wszystko za sprawą... niechęci do marnotrawstwa.

"Ponieważ mieliśmy zwroty, postanowiłem nie wylewać tego piwa do kanału, tylko przerobić na whisky". Tak Jakubiak tłumaczył swoją decyzję o produkcji "szkockiej".
"Ponieważ mieliśmy zwroty, postanowiłem nie wylewać tego piwa do kanału, tylko przerobić na whisky". Tak Jakubiak tłumaczył swoją decyzję o produkcji "szkockiej". (East News, East News)

"Co prawda partia mała, ale powiadam wam" - napisał na Facebooku prezes Browarów Regionalnych Jakubiak. Jego wpis jest krótki, bo najważniejsza część to zdjęcie. Widzimy na nim eleganckie opakowanie, w którym skrywa się 700-mililitrowa butelka whisky single malt, pochądzącej z jednej beczki. Nazwa "Jakubiak" nie pozostawia wątpliwości, kto jest jej producentem.

Trwa ładowanie wpisu:facebook

Choć z wpisu dowiadujemy się, że to pierwsza w 100 procentach polska whisky, to już wcześniej inne polskie firmy eksperymentowały z produkcją tego trunku. Produkcją polskiej "szkockiej" chwali się mała destylarnia Kozuba & Sons z Jabłonki, swoją whisky wprowadził też na rynek Akwawit-Polmos. Ten ostatni jednak przyznaje, że korzysta ze szkockiego półproduktu, a w Polsce nadaje alkoholowi tylko "ostateczne szlify".

Jakubiak już od kilku lat zapowiadał, że wypuści swoją whisky. Jak mówił we wrześniu w rozmowie z Wirtualną Polską, powód tej decyzji był prozaiczny - prominentny dziś polityk Kukiz'15 nie chciał, by marnowało się jego piwo, które przychodzi do firmy ze zwrotów.

- Naszą decyzję zainspirował Ciechan i jego krótki termin do spożycia. Ponieważ mieliśmy zwroty, postanowiłem nie wylewać tego piwa do kanału, tylko przerobić na whisky. Bo whisky to nic innego, jak destylowane piwo - tłumaczył Jakubiak.

Zobacz także:

Zapowiadał, że jego trunki będą różnorodne. - Whisky potrafi smakować śliwką, miodem, każda beczka ma inny smak, bo beczki mamy z całego świata: po burgundach, winach czerwonych, różowych, białych. Robimy whisky z portera albo piwa miodowego - wymieniał prezes Browarów Regionalnych Jakubiak.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
FC Barcelona zdecydowała ws. Lewandowskiego. Świetne informacje dla Polaka
Wyniki Lotto 24.11.2024 – losowania Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Żona i syn Karola Nawrockiego. Kim są bliscy kandydata PiS na prezydenta?
Prezydent Erdogan rozmawiał z Putinem. Zapewnia: Ankara będzie działać na rzecz pokoju
Ruszyła sprzedaż karpia. Takich cen trzeba się spodziewać
Policjant zginął na służbie w Warszawie. Ruszyła zrzutka na pomoc rodzinie
Groza w krakowskiej komunikacji miejskiej. Chodzi o pluskwy
Amerykańskie jednostki rakietowe pojawią się na japońskich wyspach. To odpowiedź na rosnące napięcia wokół Tajwanu
Wielka wygrana młodych Polaków. Byli najlepsi w tej dziedzinie
Wybory 2025. PiS ogłosił nazwisko swojego kandydata na prezydenta
Zmarł właściciel ośrodka sportowego. Wcześniej ratował syna z pożaru
Fani zacierają ręce. Niebawem zjedzą kebsa u Lukasa Podolskiego
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić