Pochodzący z Turcji rzeźnik i kucharz Nusret Gökçe, znany szerzej jako Salt Bae, przed kilkoma laty zrobił zawrotną karierę w sieci. Sympatię internautów zyskał dzięki filmikom udostępnianym w mediach społecznościowych, na których w specyficzny sposób przyprawia potrawę. Swoją popularność podtrzymuje do teraz, lecz za sprawą czegoś zupełnie innego. Media bowiem stale rozpisują się na temat kosmicznych cen w luksusowych restauracjach Gökçe.
Nie tak dawno na łamach o2.pl pisaliśmy o niewyobrażalnie wysokim rachunku, który za kolację u celebryty zapłaciła 14-osobowa grupa gości. Paragon z lokalu Salt Bae w Abu Dhabi opiewał na kwotę 325 000 dirhamów ze Zjednoczonych Emiratów Arabskich, czyli około 400 tys. zł.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Nic dziwnego, że restauracje tureckiego rzeźnika odwiedzają jedynie ludzie nieprzyzwoicie bogaci, w tym aktorzy, piosenkarze czy światowej sławy piłkarze. Przeciętny Kowalski, a nawet wiele osób z tzw. wyższej klasy nie wydałoby przecież 2,5 tys. zł za porcję steka, czy 220 zł za cztery porcje frytek.
Salt Bae ma małą burgerownie. Ceny są przystępne!
Nie zmienia to faktu, że dania serwowane przez Turka kuszą. Na Instagramie Gökçe regularnie pokazuje soczyste, grilowane kawałki mięsa czy pełne dodatków burgery. Mamy dobrą wiadomość dla osób, które po nocach śnią o arcydziełach wychodzących spod ręki mistrza.
Okazuje się, że dania od Salt Bae mogą się znaleźć w zasięgu ich ręki, a raczej - portfela. Gökçe prowadzi bowiem mało znany bar z burgerami w Stambule. Jak wskazują tiktokerzy, którzy odwiedzili lokal, ceny są tam znacznie niższe, niż we flagowych restauracjach celebryty. Mało tego, burgery cieszą się opinią wyjątkowo smacznych.
Czytaj także: Przesadziła? Tyle Magda Gessler chce za 5 pierogów
To był prawdopodobnie najlepszy burger, jaki jadłem w Stambule - stwierdził bloger kulinarny "Heyman Food Reviews", pokazując na filmie soczystego burgera ociekającego sosem serowym.
Nie da się zaprzeczyć, że burgery od Salt Bae wyglądają bardzo apetycznie. Twórca profilu "Heyman Food Reviews" twierdzi, że danie kosztowało go około 8 funtów (ok. 40 zł). Dla porównania w czołowej restauracji Gökçe w Abu Dhabi za takie przyjemności trzeba zapłacić nawet ponad 100 funtów (ok. 530 zł).
Pod postem recenzenta kulinarnego pojawiło się sporo komentarzy osób, które także odwiedziły niepozorną knajpkę słynnego rzeźnika. Większość z nich potwierdza, że serwowane tam potrawy są "smaczne i niedrogie". Relację z wizyty tiktokera w burgerowni Salt Bae można obejrzeć poniżej: