W komunikacie Głównego Inspektoratu Sanitarnego (GIS) zaznaczono, że "na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność pałeczek Salmonella Enteritidis na powierzchni skorupek dwóch partii jaj określonych poniżej".
Spożycie produktu bez właściwej obróbki termicznej lub możliwe przeniesienie bakterii z jaj na inne powierzchnie, może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy - poinformowano.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
GIS wycofuje jajka. Oto szczegóły
Komunikat zawiera również szczegóły dotyczące wycofanego produktu.
Produkt – Jaja L ściółkowe
Data minimalnej trwałości/numerem partii: 2023-06-18 oraz 2023-06-23
Kod na skorupkach jaj: 2PL18041334
Producent: Ferma PIWODA Jacek Zygmunt ul. Piwoda 202 37-522 Wiązownica
Producent podjął działania mające na cele poinformowanie odbiorców o konieczności wycofania partii jaj - informuje Główny Inspektorat Sanitarny.
Podkreślono, że "nie należy spożywać partii jaj określonych w tym ostrzeżeniu, szczególnie na surowo, z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia"
Należy również pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami. Zasady ostrożności w obchodzeniu się z jajami znajdują się na stronie internetowej Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego - podsumowuje Główny Inspektorat Sanitarny.
Niewątpliwie nie należy lekceważyć tego typu ostrzeżeń. Tym bardziej, że Salmonella może być bardzo niebezpieczna dla zdrowia, a nawet życia.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.