Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Ta witamina znika z aptek. Naukowcy twierdzą, że chroni przed rakiem

546

Spożywanie większych ilości witaminy D może chronić przed rozwojem niektórych nowotworów. Naukowcy zalecają spożywanie produktów, które są bogate w tę witaminę. Część osób regularnie kupuje ją w aptece, co wyraźnie wpływa na jej popularność, a także na produkcję i dystrybucję. Apteki zarabiają na niej miliony.

Ta witamina znika z aptek. Naukowcy twierdzą, że chroni przed rakiem
Witamina D może zapobiec niektórym nowotworom (zdjęcie poglądowe). (Pixabay)

Spożycie większej ilości witaminy D może zapobiec rozwojowi niektórych nowotworów. Autorzy badania opublikowanego w czasopiśmie "Gastroenterology" zaobserwowali, że spożycie zawierających witaminę produktów, m.in. ryb, grzybów i jaj, ma bardzo korzystny wpływ na organizm.

Witamina D a rak jelita grubego

Jeśli okaże się, że witamina D faktycznie może zmniejszać ryzyko raka, byłaby doskonałym uzupełnieniem profilaktyki raka jelita grubego. Ponadto nie jest to rozwiązanie wiążące się z kosztami. Jak warto dodać - na polskim rynku cena witaminy D waha się już od 2 zł (30 kapsułek, 400 lu w jednej dawce) do 160 złotych (tu wyraźna różnica, bo jedna kapsułak to aż 5000 lu, a kapsułek w opakowaniu jest 240). Są także ceny sięgające 1000 zł, gdzie witamina ta ma pochodzić "z najlepszego możliwie źródła".

Witamina D wykazała aktywność w walce z rakiem jelita grubego w badaniach laboratoryjnych. Ponieważ niedobór witaminy D stale rośnie w ciągu ostatnich kilku lat, zastanawialiśmy się, czy może to przyczynić się do wzrostu liczby zachorowań na raka jelita grubego u młodych osób – powiedział dr Kimmie Ng, dyrektor Young-Onset Colorectal Cancer Center w Dana-Farber.

Naukowcy dodają, że w ostatnich latach ilość przypadków raka jelita grubego spada. Jednak jednocześnie częściej zapadają na niego osoby młodsze.

Odkryliśmy, że całkowite spożycie witaminy D wynoszące 300 IU dziennie lub więcej – mniej więcej równowartość trzech ćwierćlitrowych szklanek mleka – wiązało się z niższym o około 50 proc. ryzykiem zachorowania na raka jelita grubego w młodszym wieku - dodał naukowiec.

Nie znaleziono związku między spożyciem witaminy D a ryzykiem raka jelita grubego zdiagnozowanego po 50 roku życia. Naukowcy dodają, że potrzebne są kolejne badania, aby wyjaśnić tę niespójność.

Zobacz także: Nietypowe zastosowanie patyczków do uszu. Sprytne triki do wykorzystania w domu
Autor: ABA
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Myje się dwa razy w tygodniu. "Mam obawy, że brzydko pachnę"
Robert Karaś będzie reprezentować azjatycki kraj. "Zrobię to z dumą"
Wjechał na oblodzone jezioro. Dramatyczny finał
Poruszające sceny. Tak dzieci pożegnały zamordowanego księdza
Pierwsze takie nagranie przelotu Falcona 9. "Potrafi nieźle huknąć"
"Klucz do skutecznej obrony". Mówi, co powinna robić Polska
Nagi mężczyzna w masce zaczepia kobiety. "Wyglądał jak obłąkany"
Rosjanin błagał o litość. Pokazali nagranie w sieci
Wyniki Lotto 21.02.2025 – losowania Euro Jackpot, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Nie żyje dwóch młodych strażaków. To kolejna tragedia w regionie
EuroBasket 2025. Litwa z ogromną przewagą pokonała Polskę
Chaos na pokładzie. Turystka rozebrała się do naga podczas lotu
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić