W czwartek 10 sierpnia Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o niebezpieczeństwie związanym ze spożyciem popularnych chipsów warzywnych. Producent rozpoczął proces wycofania produktu z rynku ze względu na wykryty w nim wysoki poziom akryloamidu.
Szczegóły dotyczące produktów:
Produkt: GoPure vegetable chips – mixed varieties, 40 g
Data minimalnej trwałości: 18.11.2023
Producent: Yellow Chips B.V., Fabrieksweg 6, NL-8304 AT Emmeloord, Niderlandy
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Nowe ostrzeżenie GIS. Nie jedzcie tych chipsów!
Akryloamid jest związkiem chemicznym o udokumentowanym działaniu neurotoksycznym, genotoksycznym i kancerogennym. Na podstawie dostępnych badań na zwierzętach Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem zaliczyła go do związków "prawdopodobnie rakotwórczych dla ludzi".
Związek powstaje podczas obróbki cieplnej pokarmów, w wyniku reakcji między aminokwasami i cukrami. Produkty spożywcze zawierające duże stężenie akrylamidu niekorzystnie wpływają na pracę serca, przyczyniają się do rozwoju miażdżycy i choroby wieńcowej.
Ponadto pożywanie takich produktów w dużych ilościach może osłabiać organizm i powodować przewlekły stan zapalny, a nawet przyczynić się do bardzo poważnych uszkodzeń neurologicznych.
Główny Inspektorat Sanitarny poinformował, że organy urzędowej kontroli żywności monitorują proces wycofywania produktu. Konsumentom wyraźnie zaleca się niespożywanie partii produktu określonej w komunikacie. Chipsy wskazane w ostrzeżeniu najlepiej jak najszybciej wyrzucić do śmieci!