Kryzys cukrowy przeszedł już do historii. Mimo to ceny cukru nie chcą spadać. Dane Głównego Urzędu Statystycznego wskazują natomiast na to, że od września 2021 roku do września 2022 roku cena cukru wzrosła... ponad dwukrotnie! Obecnie za opakowanie płacimy od pięciu do ośmiu złotych. To bez wątpienia spore obciążenie dla budżetu.
Teraz do Biedronki dotarł rafinowany cukier trzcinowy z Portugalii. Kosztuje on 5,99 zł. Serwis wiadomoscihandlowe.pl donosi, że zgodnie z etykietami na półkach, jest tańszy od produktu z buraka marki Polski Cukier o 0,50 groszy.
Jednocześnie zauważono, że za sprawą wysokich cen do Polski opłaca się sprowadzać biały, rafinowany cukier trzcinowy z zagranicy. Mimo to dość trudno znaleźć go w stacjonarnych sklepach spożywczych w naszym kraju. Dlaczego Biedronka uznała, że sprowadzenie tego produktu to dobry pomysł?
Cukier trzcinowy w Biedronce. Sieć tłumaczy
Na pytanie o cukier trzcinowy odpowiedział Adrian Petruk, kupiec odpowiedzialny między innymi za cukier w sieci Biedronka.
Robimy wszystko, aby nasi klienci mogli stale sięgać po niezbędne produkty podstawowej potrzeby. Cukier trzcinowy z Portugalii trafił do sklepów sieci w okresie tegorocznych przejściowych komplikacji związanych z dostępnością cukru białego - zaznaczył, cytowany przez wiadomoscihandlowe.pl.
Wspomniany serwis spostrzega również, że Biedronka twierdzi, iż wspomniany produkt cieszył się powodzeniem - klienci chętnie po niego sięgali. Jednocześnie zaznaczono, że "na tę chwilę Biedronka nie przewiduje nowych dostaw tego towaru".