Ceny grzybów na placach i targowiskach szczególnie w dużych miastach dobitnie pokazują, że na zakup leśnych przysmaków pozwolić mogą sobie nieliczni.
Kilogram grzybów wahający się od 60 do 80 złotych za kilogram sprawia, że popularne na przełomie lata i wczesnej jesieni kurki, trafić mogą nie na każdy stół.
Czytaj także: Poszła na grzyby o 15:00. Lepiej usiądźcie
Jednak obfitość uznawanych za prawdziwy jesienny przysmak kurek w lasach sprawia, że z pomocą przychodzą zawodowi zbieracze, którzy swoje usługi oferują w sieci.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Obfite opady w różnych częściach kraju, a co za tym idzie wysoka wilgotność leśnej ściółki przyczyniają się do tego, że pojaw kurek odnotowują grzybiarze praktycznie ze wszystkich regionów Polski.
Za ile można kupić kurki od indywidualnych dostawców w sieci? Ceny wahają się mocno i są zależne od regionu. Autor ogłoszenia z województwa lubelskiego proponuje sprzedaż kurek za 30 zł. Inny, z Podkarpackiego pisze: "sprzedam grzyby prawdziwki 35 zł za kg i kurki 35 zł za kg", jednak w tym przypadku grzyby trzeba odebrać osobiście ze wskazanej miejscowości.
Czytaj także: Urósł w przydomowym ogródku. Waży 8 kilogramów
Zdarzają się jednak i bardziej wygórowane oferty, jak choćby ta z województwa mazowieckiego, gdzie grzybiarz oferuje kilogram pieprznika jadalnego w cenie 50 złotych za kilogram. Rekordzista zaś pochodzi ze Świętokrzyskiego i nie dość, że proponuje cenę 75 złotych za kilo, to jeszcze wyłącznie z odbiorem osobistym w Kielcach.
Średnio jednak oferty sprzedaży wysyłkowej pieprznika jadalnego wahają się od 20 do 46 złotych za kilogram. Wielu zbieraczy zastrzega jednak kwoty od jakich realizują zamówienia. Te często oscylują w granicach od 100 do 125 złotych za 4-5 kilogramów grzybów.
Jednak Główny Inspektorat Sanitarny przestrzega kupujących przed zakupem grzybów bez atestu z niewiadomych źródeł i dodaje, że taka działalność z prawnego punktu widzenia jest nielegalna. Inspektorzy zachęcają też do zgłaszania się w celu przebadania grzybów, co do których mamy wątpliwości czy na pewno są jadalne.