Ryby są niezwykle cenne dla naszego zdrowia ze względu na obfitość witamin, minerałów i innych wartościowych składników, które zawierają. Nie wszystkie gatunki ryb jednak są korzystne dla naszego organizmu. Niektóre z nich mogą bowiem zawierać szkodliwe substancje, które niszczą nasze zdrowie.
Tilapia nie jest dobrym wyborem, jeśli chcemy zjeść dobrą i zdrową rybę. Ta pochodząca przede wszystkim z Afryki, a importowana do Polski z Chin i Wietnamu ryba również bywa hodowana w dramatycznych warunkach.
Co więcej, badania ryb tego gatunku przez Morski Instytut Rybacki – Państwowy Instytut Badawczy wykazały, że w porównaniu do innych gatunków, tilapia ma najwyższe stężenie ołowiu, ale też rtęci i kadmu. Obecność tych metali ciężkich zdecydowanie powinna dyskwalifikować tilapię i wykluczyć ją z naszego jadłospisu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Niebezpieczną rybą jest panga, występująca w mocno zanieczyszczonej rzece - Mekongu. W Polsce sprzedawana głównie z hodowli, które również nie budzą zaufania. Wietnamskie hodowle są brudne i przerybione, a ryby pozbawione warunków do naturalnego wzrostu.
Kolejną niebezpieczną rybą jest flądra, która nazywana jest także płastugą. Można ją rozpoznać po płaskim kształcie. Jej niesymetryczna budowa ciała wynika z tego, że flądry spoczywają na dnie, leżąc na boku i w ten sposób się przemieszczają. Warunki, w jakich przebywają, sprawiają, że w ich mięsie znajdują się szkodliwe dla nas substancje.
Do niebezpiecznych ryb maślanych można zaliczyć taki gatunki jak oilfish, kostropak, rudderfish, i escolar. W niektórych z nich można znaleźć woski, których nadmiar wywołuje biegunki, ból brzucha i wymioty.
Ryby, które mają dużo rtęci
Jednym z najbardziej niebezpiecznych związków chemicznych, który może być obecny w rybach, jest rakotwórcza rtęć. W formie organicznej, znanej jako metylortęć, rtęć dostaje się do organizmu ryb przez skrzela.
Czytaj także: Ginekolożka z zarzutami pomocnictwa w przerywaniu ciąży. Pacjentki: "Łamane są prawa człowieka"
Oprócz tego najwięcej rtęci i metylortęci zawierają takie gatunki ryb, jak rekiny, szczupaki, łososie, węgorze, mieczniki, śledzie, strzępiele, tuńczyki w puszce, wędzone makrele, ośmiornice i kraby.