Dla wyjątkowych smakoszy
Tytuł najdroższych lodów świata według Guinness World Records, należy do japońskiego producenta lodów Cellato. To oni stworzyli deser Byakuya (tłum. "biała noc"). Skomponowany został z trudno dostępnych składników, co wpłynęło na jego cenę.
Lody Byakuya nie są tradycyjnym słodkim deserem. Wręcz przeciwnie. Ich głównym składnikiem jest rzadka biała trufla, którą uprawia się w miejscowości Alba we Włoszech. Aby kupić kilogram takich trufli, trzeba wydać aż 16 tys. usd (niemal 67 tys. zł).
Na wierzchu lodów znajduje się liść z jadalnego złota, dwie odmiany sera (w tym Parimigiano Reggiano) oraz "Sakekasu" czyli składnik, który powstaje podczas produkcji sake. Fakturą przypomina pastę.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jedzenie lodów z instrukcją
Deser skomponował Tadayoshi Yamada, szef jednej z restauracji w Osace, który słynie z zamiłowania do kuchni fusion. Samo przygotowanie deseru - dobór składników, które miały się przełożyć na jak najlepszy smak, trwało aż półtora roku.
Lody możemy zamówić na stronie internetowej Cellato. Są dostarczane razem z ręcznie wykonaną łyżeczką, wykonaną z tych samych materiałów, co te używane do budowy świątyń i kapliczek. To się nazywa duchowe przeżywanie posiłków. Jak informują producenci - lody należy najpierw polać olejem z białej trufli, a następnie mieszać aż do zmięknięcia.
Czytaj także: Chlebek lodowy hitem TikToka. Wystarczą trzy składniki
Cellato nie spoczywa na laurach. Jej pracownicy pracują nad kolejnymi smakami lodów. Priorytetem jest stworzenie deseru, który w swoim smaku połączy szampan z kawiorem. W swojej ofercie firma ma już m.in. lody o smaku czarnej trufli i czekolady.
Polskie lody co prawda raczej takich cen nie osiągną, ale z pewnością będą coraz droższe. To przyczyna choćby rosnących cen nabiału.
Czytaj więcej: Youtuber spróbował lodów Friza i Wersow. "Nie robi wrażenia"