W świetle obowiązujących przepisów każdy skazany przebywający w zakładzie karnym lub areszcie śledczym otrzymuje trzy razy dziennie napój i posiłki o odpowiedniej wartości odżywczej, w tym co najmniej jeden posiłek gorący, z uwzględnieniem rodzaju wykonywanej pracy i wieku skazanego, a w miarę możliwości także wymogów religijnych i kulturowych.
Skazani są żywieni zgodnie z kilkoma normami żywieniowymi: podstawową, dla młodocianych (do ukończenia 18 roku życia), bezmięsną (wegetariańską), muzułmańską (bez mięsa wieprzowego) oraz lekkostrawną we wszelkich jej wariantach. Skazany, którego stan zdrowia tego wymaga, otrzymuje wyżywienie według wskazań lekarza.
Kaloryczność przygotowywanych posiłków nie może być mniejsza niż 2600 kcal dziennie (dla osadzonych młodocianych 2 800 kcal). Nad procesem przygotowywania posiłków – zgodnie z ich wytycznymi - czuwają szefowie kuchni.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ile kosztują posiłki skazanych?
Rzecznik Prasowy Dyrektora Aresztu Śledczego w Warszawie-Grochowie, por. Ewa Smolińska udzieliła nam informacji na temat minimalnych dziennych kosztów posiłków i napojów osadzonych. Do kalkulacji wysokości minimalnych stawek dziennych przyjmuje się ceny zakupu produktów spożywczych. Oto ile kosztują posiłki osadzonych:
- posiłek podstawowy - 4,00 zł
- posiłek dla małoletnich - 4,40 zł
- posiłek lekkostrawny - 4,80 zł
- posiłek cukrzycowy- 5,70 zł
- posiłek indywidualny - 5,80 zł
- posiłek dodatkowy - 3,20 zł
Czytaj także: Bitwa o czekoladę w Biedronce. Policja pokazała nagranie
Posiłki dodatkowe są wydawane osadzonym, którzy są objęci dietami indywidualnymi. Wynikają one z ich sytuacji zdrowotnej (np. alergie pokarmowe lub nietolerancja określonych produktów), religijnej czy też światopoglądowej.
Produkty, z których przygotowuje się więzienne menu dostarczane są do aresztu śledczego kilka razy w tygodniu – w przypadku pieczywa nawet codzienne.
Przykładowe jednodniowe menu dla normy podstawowej: śniadanie - herbata, chleb, margaryna, kiełbasa golonkowa. Obiad - zupa koperkowa z ryżem, gulasz wołowy, ziemniaki, surówka z ogórków, kompot. Kolacja - herbata, chleb, margaryna, mielonka prasowana.