Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (880 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (405 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

pogoda
Warszawa
Mateusz Kaluga
Mateusz Kaluga | 
aktualizacja 

Płacą 5 zł za 1 kg. Najlepsi zbierają 12 kg w godzinę, tonę w sezon

321

W Polsce do końca maja potrwa sezon na zbiór ślimaków winniczków. Według Jakuba Gorzkowskiego, który na Dolnym Śląsku prowadzi skup, w ciągu ostatnich lat ta praca przestała być atrakcyjna. Jednak ludzie zajmujący się tą gałęzią rolnictwa zauważają powracające zainteresowanie.

Płacą 5 zł za 1 kg. Najlepsi zbierają 12 kg w godzinę, tonę w sezon
Winniczki przez wielu uważane są za przysmak (PAP, Mirosław Trembacki)

Do 30 maja trwa sezon na zbiór winniczków w Polsce. Choć u nas są one raczej przysmakiem koneserów, do niedawna Polska była jednym z największych europejskich eksporterów tych mięczaków.

Francja kupowała nawet 500 ton tego towaru, teraz ta liczba spadła dwukrotnie. Jednak naszymi ślimakami zajadają się też Włosi, Hiszpanie, Portugalczycy, Szwajcarzy, czy nawet Niemcy.

Moda powoli zaczyna odżywać. Już w zeszłym roku zauważyliśmy, że ludzie, którzy przestali się zajmować zbieraniem ślimaków kilka lat temu, wracają. Jest nadzieja - mówi nam Jakub Gorzkowski ze dolnośląskiej Złotoryi.

Mężczyzna, który prowadzi skup ślimaków, zwraca uwagę na coraz trudniejsze warunki atmosferyczne, które panują w Polsce. Ślimaki winniczki w naszym kraju można zbierać przed 40 dni, od 20 kwietnia do końca maja.

Winniczek funkcjonuje tak jak grzyb. Zbieramy je po deszczu i jak jest ciepło. Najlepiej zbiera się między 10-20 stopni Celsjusza. Nie może być zbyt zimno i zbyt ciepło - tłumaczy.

Problemem są też pestycydy, które rolnicy stosują coraz częściej na polach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Jadalne grzyby olbrzymy. Znajdziesz je w polskich lasach

Ile można zarobić za zbieranie ślimaków?

Ceny na skupie zróżnicowane są regionalnie. W niektórych to 5 zł za kilogram, a także 50 złotych za godzinę. Sprawni zbieracze w ciągu godziny mogą zebrać 10-15 kilogramów, a w ciągu całego sezonu nawet tonę. Należy jednak wziąć pod uwagę to, że nie jest to praca stała. Ślimaków najlepiej szukać w zacienionych miejscach, na skraju lasu, czy na nasypach kolejowych.

Co ważne, w Polsce określone są normy. Średnica muszli ślimaka nie może być mniejsza niż 30 milimetrów. Regionalne Dyrekcje Ochrony Środowiska w każdym województwie określają też wagowe limity.

Na Dolnym Śląsku dzienny limit zbioru to 150 kg, ale w Lubuskiem to już tylko 40 kg. W tym roku nie można ich zbierać w warmińsko-mazurskim, bo RDOŚ chce odnowić populację. Nigdy nie dopuszczono zbierania na Mazowszu i w Łódzkiem - tłumaczy Gorzkowski.

Jak pisze "Nowa Trybuna Opolska", na Opolszczyźnie, kilka osób prywatnych uzyskało zgodę na zebranie do 10 ton ślimaków w ciągu sezonu.

"Nie zastąpi schabowego"

Grzegorz Skalmowski na Warmii i Mazurach od 20 lat zajmuje się szeroko pojętym tematem ślimaków. W przeszłości prowadził farmę, na której hodował te śródziemnomorskie, ponieważ dojrzewają szybciej niż winniczek. Było na niej 30 ton towaru, czyli nawet 3 miliony sztuk.

Obecnie promuje ślimaki w gastronomii, oraz "przełamuje opory". Przekonuje, że w 100 gramach mięsa może znaleźć się nawet 25 gramów białka. Według niego smakuje tym, czym się go przyprawi.

Oczywiście nie zastąpi schabowego, ale to produkt, który może zaskoczyć kulinarnego turystę. W książkach z XVII wieku znajdziemy więcej przepisów na przygotowanie ślimaka, niż na wieprzowinę. Sam Jan III Sobieski się nimi zajadał - opowiada Skalmowski.

Według niego najpopularniejsze dania ze ślimaka w Polsce podaje się z masłem czosnkowym i bagietką. Występują one również w pierogach, czy nawet w burgerach. W naszym kraju można spotkać potrawy w cenie od 30 złotych, ale są oczywiście również droższe. - Na 100 klientów, 99 robi zdjęcia, bo chce się pochwalić nietypowym daniem. Przez lata zapomnieliśmy, że z tego słynęliśmy. Bo to nie jest produkt na co dzień - mówi Grzegorz Skalmowski.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Ojciec Krzysztofa Dymińskiego zamieścił wpis. "Rodzina zazna spokoju"
Gigantyczna katastrofa ekologiczna w Czechach. Stan zagrożenia
Podciął gardło kukle z podobizną abp.Jędraszewskiego. W kwietniu usłyszy wyrok
Przedszkolaki napisały list do króla Karola i otrzymały odpowiedź! "Byłem wzruszony"
Sekretarz obrony USA zrobił tatuaż. Amerykańscy muzułmanie oburzeni
Dostał od ucznia kopertę. Ksiądz nie kryje radości. Pokazał nagranie
Zaginęła Lena Scharfenberg. 13-latka sama wyszła z domu
"Brak mi już sił". Okradli ją w dniu urodzin. W aucie była cenna rzecz
Rosyjskie ataki na infrastrukturę gazową Ukrainy. Naftohaz pod ostrzałem
Też to widzisz? Leśnicy pokazali zdjęcie kory drzewa
Trzęsienie ziemi w Bangkoku. Polscy podróżnicy ewakuowani
Thomas Thurnbichler przestaje być trenerem skoczków. Znany jest następca
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić