Komunikat o wycofaniu chipsów warzywnych ze sprzedaży pojawił się na stronie GISu 29 grudnia. Powodem ich wycofania ma być wysoki poziom rakotwórczego akryloamidu.
Chipsy wycofane ze sprzedaży. GIS podaje powód
Ostrzeżenie dotyczy konkretnej partii chipsów.
Na podstawie oceny ryzyka Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego należy uznać, że produkt ten może stanowić zagrożenie dla zdrowia konsumenta - czytamy na stronie GIS.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ostrzeżenie dotyczy produktu: Go Pure, Chipsy warzywne mix bezglutenowe Bio 40 g o numerze partii B 277 090784.
Data minimalnej trwałości: 04.05.2024
Producent: Yellow Chips B.V., Fabrieksweg 6, NL-8304 AT Emmeloord, Niderlandy
Dystrybutor w Polsce: Eko-Wital Sp. z o.o., Staniewicka 5, 03-310 Warszawa
Firma Eko-Wital Sp. z o.o. rozpoczęła proces informowania odbiorców i wycofywania produktu z obrotu. Organy urzędowej kontroli żywności monitorują proces wycofywania - podaje w komunikacie GIS.
Czym jest akryloamid?
Akryloamid jest związkiem chemicznym o udokumentowanym - na zwierzętach i kulturach komórkowych - działaniu neurotoksycznym, genotoksycznym i kancerogennym. Od 60 lat jest wykorzystywany m.in. w przemyśle papierniczym, tworzyw sztucznych, tekstylnym i kosmetycznym.
Jednak w 2002 r. naukowcy ze ze Szwedzkiej Narodowej Agencji ds. Żywności oraz z Uniwersytetu w Sztokholmie ogłosili, że akryloamid jest obecny w wysoko węglowodanowych produktach spożywczych poddanych obróbce termicznej.
Spożycie jego nadmiernej ilości może spowodować działanie neurotoksyczne, a długotrwały kontakt - doprowadzić do uszkodzeń układu nerwowego. Objawami uszkodzenia tego układu mogą być m.in. osłabienie, drętwienie kończyn, uczucie mrowienia i zaburzenia koordynacji ruchowej.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.