Wyspy Kanaryjskie to jeden z ulubionych wakacyjnych kierunków Polaków. Polscy turyści szczególnie upodobali sobie największą i najludniejszą wyspę archipelagu - Teneryfę, która słynie z zachwycających, górskich krajobrazów, pięknych plaż i słonecznej pogody.
Czytaj także: Zatankował na Orlenie. Na widok paragonu przecierał oczy
Tą właśnie zachęcającą wizją kierował się nasz czytelnik - pan Maciej, kiedy wybrał hiszpańską wyspę za cel tegorocznego, rodzinnego urlopu. Mężczyzna przywiózł z wycieczki cudowne wspomnienia, a także... paragon z tamtejszego Lidla, którym postanowił się podzielić z redakcją portalu o2.pl.
Będąc na Teneryfie, wybrałem się na zakupy do Lidla głównie dlatego, że był blisko hotelu, ale także kierując się ciekawością. Chciałem porównać ceny z polskimi. Ze sklepu wyszedłem mocno zaskoczony - pan Maciej napisał w wiadomości do naszej redakcji.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ceny w Lidlu na Teneryfie. Zaskoczeni?
Jak widzimy na dołączonym do wiadomości rachunku, nasz czytelnik zaopatrzył się w hiszpańskim Lidlu przede wszystkim w produkty na grilla, głównie warzywa i sery. Postanowiliśmy porównać ich ceny do tych, które znajdziemy w polskim dyskoncie.
Na pierwszy ogień wzięliśmy warzywa, które z uwagi na inflację są obecnie jednym z liderów drożyzny w polskich sklepach. Na liście pana Macieja znalazła się m.in. cukinia, której kilogram w teneryfskim Lidlu kosztuje 2,55 euro (ok. 11,29 zł). W Lidlu w Warszawie kilogram tego warzywa to obecnie koszt 7,99 zł.
Za dwa świeże ogórki nasz czytelnik zapłacił 1,78 euro (ok. 7,88 zł). W polskim Lidlu kilogram ogórków kosztuje 6,99 zł. Z kolei kilogram czerwonej papryki to na Teneryfie koszt 2,99 euro/kg (ok.13,24 zł/kg). W Polsce jest drożej - 16,99 zł za kilogram, ale warto przy tym zaznaczyć, że to cena za paprykę pochodzącą z naszych rodzimych upraw.
Drożej w hiszpańskim Lidlu wypadają pomidory - kilogram kosztuje tam 2,29 euro, czyli ok. 10,14 zł. Kilogram polskich pomidorów w warszawskim Lidlu to natomiast koszt 6,99 zł. Paczka szpinaku kosztowała pana Macieja 1,89 euro (8,37 zł), w polskim Lidlu opakowanie kosztuje 6,99 zł.
A ile na Teneryfie kosztuje nabiał? Nasz czytelnik pokusił się o opakowanie greckiej fety firmy Eridanous za 2,59 euro (11,47 zł). W warszawskim Lidlu nie znaleźliśmy tej marki, ale dostępna w sklepie feta podobnej klasy kosztuje tu nieco mniej - 10,65 zł.
Z kolei paczka sera Gouda firmy Milbona na Teneryfie kosztuje w przeliczeniu na złotówki 11,74 zł, a w Warszawie Gouda innej marki, ale tej samej gramatury kosztuje w przecenie 12,99 (oryginalnie 13,99 zł).
Do grilla niezbędna jest oczywiście podpałka. Pan Maciej wydał na nią ok. 15 zł. W polskim Lidlu podpałka kosztuje 5,99 zł, po przecenie o złotówkę mniej.
Za całe zakupy (na liście znalazły się jeszcze m.in. winogrona, pieczarki i kiełbaski) mężczyzna zapłacił nieco ponad 48 euro, czyli ok. 215 zł. Z naszego ogólnego porównania wynika zatem, że w cenach polskich i hiszpańskich nie widać wyraźnej różnicy - niektóre produkty na wyspie są tańsze niż w Polsce, a inne droższe.
Nie uważam, by było tu dużo drożej. Jeśli wziąć pod uwagę cudowny klimat, jaki tu panuje i ceny w tutejszych dyskontach, wniosek mam jeden - chyba się tu przeprowadzę - podsumował z przymrużeniem oka czytelnik o2.pl.
Na zakończenie dodajmy, że średnia pensja w Hiszpanii wynosi 2,3 tys. euro, czyli około 10,5 tys. zł. W Polsce - 7,1 tys. zł.