oprac. Anna Wajs-Wiejacka| 

Poszła na bazar. Chciała kupić grzyby. "Kto to widział"

12

Choć w niektórych lasach mamy do czynienia z wysypem grzybów, w wielu z nich nadal jest ich jak na lekarstwo. Przekłada się to na ceny, jakie poszczególne gatunki grzybów osiągają na bazarkach. To, ile trzeba zapłacić za kanie, robi wrażenie.

Poszła na bazar. Chciała kupić grzyby. "Kto to widział"
Cena Czubajki Kani może przyprawić o zawrót głowy. (Getty Images, Artur Widak)

Przełom września i października to tradycyjnie okres, w którym w lasach pojawiają się spore ilości grzybów. Niestety w tym roku nie wszędzie grzyby dopisują. W rozmowie z "Faktem" mieszkanka z województwa kujawsko-pomorskiego przyznaje, że od dłuższego czasu szuka na lokalnym bazarku kurek. Bezskutecznie.

W trakcie poszukiwań natknęła się za to za inny grzybny rarytas, jakim jest kania. I choć nie brakuje osób, które uwielbiają panierowaną kanię, nie wszyscy będą mogli sobie pozwolić na jej zakup. "Sówki ładne i duże, nie powiem. Odstraszyła mnie jednak cena. Kto to widział, żeby jeden grzyb kosztował 10 zł" - powiedziała seniorka w rozmowie z "Faktem".

I choć jako posiłek dla jednej osoby ta kwota nie wydaje się szczególnie dużym wydatkiem, to w przypadku kilkuosobowej rodziny może już słono kosztować. Drogo jest nie tylko na ryneczkach, ale i w sieci. Jeden z grzybiarzy wycenił 2 kg kani na 130 zł.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Galaretek kolczasty - grzyb, którego nie trzeba gotować

Jak podaje dziennik, w internecie można natknąć się na ogłoszenia grzybiarzy, którzy na zamówienie zbiorą kanie. Koszt to 60 zł za kg. Takie ogłoszenia pojawiły się m.in. w woj. świętokrzyskim i pomorskim. Inny grzybiarz oferuje zebranie min. 200 kani w cenie 1 zł za kapelusz.

W ofercie z Pabianic grzybiarz oferuje siatkę świeżych kani za 45 zł. Z kolei grzybiarz w Gnieźnie sprzedaje 25 sztuk czubajki kani za 25 zł.

Sprzedaż świeżych grzybów — o tym należy pamiętać

Kupując grzyby, powinniśmy pamiętać o własnym bezpieczeństwie. Dotyczy to w sposób szczególny zakupu grzybów na targowiskach i od przydrożnych handlarzy. Omyłkowo zebrany trujący grzyb może nieść sobie poważne konsekwencje dla naszego zdrowia, a nawet życia.

Dlatego warto spytać sprzedawców o atest. Jest on wydawany po tym, jak grzyby zostały sprawdzone przez "klasyfikatorów grzybów lub grzyboznawców". Atest ważny jest przez 48 godzin i obliguje sprzedających grzyby do przechowywania grzybów w odpowiednich warunkach.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić