Powszechnie przyjęło się, że truskawki prosto od rolnika i na targu są zdrowsze od tych kupionych w sklepie. Po teście truskawek z dyskontów, jaki przeprowadziła Fundacja Pro-Test, wielu konsumentów odezwało się do autorów badań z prośbą, aby sprawdzili też owoce z bazarów czy targowisk. Wiele osób ufa tym, którzy tam sprzedają owoce, czy warzywa. Jednak czy słusznie?
Truskawki z bazaru pod lupą. Sprawdzali zawartość 540 pestycydów
Badacze z fundacji kupili truskawki w dwóch miejscach: na jednym z warszawskich bazarów oraz prosto od rolnika z samochodu. Owoce trafiły do laboratorium, gdzie sprawdzono je pod kątem zawartości przeszło 540 pestycydów.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Okazało się, że wszystkie testowane truskawki miały w sobie jakąś zawartość pestycydów, ale żadna z nich nie przekraczała dopuszczalnych europejskich norm.
Truskawki z bazarku miały w sobie pozostałości sześciu różnych pestycydów, a te kupione od rolnika - pięć.
Truskawki od rolnika zdrowsze, niż z dyskontu? Badacze obalają mit
Niedawno Fundacja Pro-Test zbadała na obecność pestycydów truskawki z Lidla i Biedronki. Okazało się, że w tych z Lidla były ślady trzech różnych pestycydów, a w tych z Biedronki - siedmiu.
Wyniki obalają więc mit głoszący, że truskawki od rolnika czy z bazarku są mniej zanieczyszczone pozostałościami pestycydów od innych - podkreślają autorzy badania.
Uwaga na truskawki z bazarku. Zawierają mieszankę pestycydów
Badacze podkreślają, że nie istnieją zdrowe pestycydy. Jedynie, co można robić, to określać prawne normy ich zawartości.
Chociaż owoce z bazarku i od rolnika tych norm nie przekroczyły, to i tak wynik badań daje powód do niepokoju - w truskawkach było dużo różnych szkodliwych związków.
Czytaj także: Kupujesz takie truskawki? Lepiej zobacz nagranie
Wciąż nie wiadomo, jaki wpływ na nasze zdrowie mogą mieć pestycydy, jeśli dojdzie do zmieszania ich różnych rodzajów. Według niektórych badań ich toksyczność może wówczas wzrosnąć.
Badacze zwracają uwagę na to, że w ciągu dnia każdy z nas je też inne owoce i warzywa, które również mogą zawierać pestycydy, chociażby jabłka, pomidory czy ziemniaki.